hockeystick

Scoren hockey

13 juni 2023

Je kunt op verschillende manieren scoren bij hockey. Je moet natuurlijk wel in de cirkel de bal raken, want anders telt het niet.

Slag

Een van de bekendste afrond technieken is de slag. Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende manieren om te slaan. De meest gebruikte manier is met je linkerbeen voor. Je haalt met je stick uit aan de rechter kant van je lichaam en je slaat de bal. 

De slag is zo bekend in hockey, omdat je de bal op deze manier het hardst kan spelen. Een nadeel van de slag is dat keepers het doorgaans al aan zien komen. Verdedigers hebben daarnaast ook de tijd als ze dicht bij staan om hun stick tegen de bal aan te krijgen. De slag kost namelijk veel tijd vergelijken andere afrondt technieken.

Je kunt natuurlijk bepalen of de bal hoog of laag gaat door hoe je de bal raakt. Wanneer je de bal onderin raakt en je stick een tikje schuin houdt, gaat de bal al omhoog. Het perfectioneren van de slag, zodat de bal bijna altijd heen gaat waar je hem wilt hebben, kost jaren.

Je kunt ook slaan met je rechterbeen voor, dit zullen veel keepers niet verwachten. Slaan met je rechterbeen voor zorgt ervoor dat je sneller in de loop kunt slaan. Het wel lastig om even hard te slaan als met je linkerbeen voor.

Flats 

De flats is een snellere manier van de bal passen of afronden dan de slag. Een flats kan je makkelijker gericht en hard schieten. Je haalt hierbij ook weer uit rechts naast je lichaam, maar je zit laag en schuift je stick als het ware over het kunstgras.

Je hebt bij de flats ook weer verschillende manier om de bal te spelen. Je kan de bal hoog en laag schiet, maar ook in een boogje. De kapflats kan je vergelijken met miniscoop alleen dan veel sneller. Je kan deze afrondtechniek gebruiken om over de keeper te spelen wanneer hij of zij uitkomt.

Je gebruikt een flats doorgaans tijdens het afrondt als je geen tijd hebt om te slaan. Er zijn soms te veel mensen om je heen waardoor je geen tijd hebt om te slaan en dan gebruik je de flats. 

Sleeppush

De sleeppush wordt zo goed als nooit gebruikt buiten een strafcorner, maar bij de strafcorner kan het erg effectief zijn. Je mag bij een strafcorner namelijk niet hoog flatsen of slaan, maar wel pushen. 

Een sleeppush is voor gevorderde hockeyers en veel daarvan kunnen het niet eens goed. Je neemt bij deze techniek een aanloopje naar de bal en neemt de bal als het ware mee in je stick, totdat je hem uit eindelijk speelt. De bal kan dan hele hoge snelheden bereiken. De beste van de wereld spelen de bal dan ruim over 100 kilometer per uur.

Backhand

De backhand slag is een erg onvoorspelbare slag voor de keeper. Het is moeilijk in te schatten waar de bal precies heen zal gaan. 

Je haalt bij de slag in tegenstelling tot de andere uit aan de linkerkant van je lichaam. Je haalt uit met de bolle kant van je stick naar de grond. Je wil vervolgens de bal precies goed raken, want je slaat met de zijkant van je stick. De bal moet net een stukje boven de haak komen om de beste slag te krijgen.

Reactie plaatsen