Shoot-out hockey

Shoot-out hockey

30 maart 2023

Shoot-outs zijn de manier om een “belangrijke” hockeywedstrijd te bepalen. Er zijn wedstrijden waar een winnaar uit moet komen. In Nederland worden de shoot-outs bijvoorbeeld gebruikt bij de play-offs. Er wordt bij toernooien ook vaak gebruik gemaakt van shoot-outs.

Wanneer worden er shoot-outs genomen?

Shoot-outs zijn de manier om een wedstrijd te bepalen bij hockey. Je kunt ze vergelijken met de penaltyreeks van voetbal. Er wordt gebruik gemaakt van shoot-outs wanneer een wedstrijd eindigt in een gelijkspel.

In de Nederlandse play-offs wordt er tegenwoordig niet meer gebruik gemaakt van een verlenging. Eindigt de wedstrijd in een gelijkspel, dan wordt er gelijk overgegaan op shoot-outs om zo toch een winnaar te bepalen.

De internationale toernooien zoals het WK, EK en de Olympische Spelen worden bij gelijkspel ook bepaald met behulp van shoot-outs. 

Wat zijn shoot-outs?

Shoot-outs zijn een 1 op 1 met de keeper waarbij er geprobeerd moet worden om te scoren binnen acht seconden. De bal wordt door een veldspeler genomen op de 23-meterlijn en de keeper staat achter zijn of haar doellijn.

Het begint wanneer de scheidsrechter een fluitsignaal geeft en dan starten ook de acht seconden. Er moet geprobeerd worden om te scoren en dit mag op verschillende manieren.

Een manier om te scoren bij shoot-outs is bijvoorbeeld te schieten vanaf kopcirkel, echter is dit niet de meest gunstige manier. De keeper komt namelijk vaak ver uit zijn of haar doel om het doel zo klein mogelijk te maken. Je zou bijvoorbeeld de bal over de keeper heen kunnen spelen, maar dit wordt in de praktijk niet veel gebruikt.

De speler probeert meestal langs de keeper te komen om zo te scoren. Een keeper heeft hierbij ook een aanzienlijke kans om een overtreding te maken. Een overtreding van de keeper bij een shoot-out leidt tot een strafbal en dat maakt de kans op scoren groter.

 

Reactie plaatsen