Hockey keeper

Hockey keeper

30 maart 2023

Hockey is een balsport die in een team van 11 spelers wordt gespeeld één van deze spelers is de keeper. Het is veel voorkomend voor balsporten om een keeper te hebben, maar wat doet de hockey keeper? en wat is er speciaal aan?

Een hockeyteam bestaat uit 10 veldspelers en één keeper. De keeper is op het hockeyveld niet te missen, hij of zij draagt namelijk een geheel pak ter bescherming. Een hockeybal is één van de hardste ballen in balsporten en een keeper moet zich daarom hiertegen beschermen.

Hockey keepers in de jeugd

In de jeugd teams bij hockey is het vaak nog niet duidelijk wie de keeper in het team is. Er wordt dan vaak nog wekelijks gewisseld van keeper. De meeste hockeyers die sinds jongs af aan al hockeyen hebben daarom ook wel eens gekeept.

Een vaste keeper is iemand die iedere wedstrijd keept. Een team heeft meestal een vaste keeper vanaf dat er op heel veld gehockeyd wordt, maar soms ook al eerder.

Het keeperspak

Het keeperspak is er om de keepers te beschermen tegen de impact van de bal. Een keeper heeft bijna overal bescherming en dat is ook wel nodig want hij of zij mag met alles de bal tegenhouden.

Een keepers pak bestaat uit veel verschillende onderdelen, maar laten we onderaan beginnen. Een keeper heeft om zijn of haar hockeyschoenen klompen zitten met daar boven legguards om de schenen en bovenbenen te beschermen.

De keeper heeft ook een tok met daar overheen een keepersbroek. Een keepersbroek ziet eruit als een korte broek, met daarin een heleboel bescherming. Het bovenlichaam wordt natuurlijk ook beschermd door de body. De body beschermd de buik, schouder en borstkas.

De armen en handen van de keeper worden natuurlijk ook beschermd, hiervoor zijn er elleboogbeschermers en handschoenen. In één van de handschoenen van de keeper is er ruimte om een hockeystick doorheen te doen, zodat de keeper ook met het stick ballen kan tegenhouden.

De laatste bescherming van de keeper is de helm en deze is zeker niet onbelangrijk. De helm van een keeper heeft meestal een tralies voor het gezicht waar de keeper doorheen kijkt en is voor de rest geheel rondom beschermd.

Een keeperspak bij hockey is erg prijzig en wordt daarom ook vaak niet door de spelers of speelsters zelf aangeschaft. De hockeyclub is meestal verantwoordelijk voor het verschaffen van een “goed” keeperspak voor ieder team.

Reactie plaatsen