Strafcorner Hockey

Strafcorner Hockey

30 maart 2023

Een strafcorner komt iedere hockeywedstrijd wel voorbij, maar wat is het en wanneer krijg je er één? De strafcorner zorgt bij hockey voor veel doelpunten en is daarom ook erg belangrijk.

De strafcorner wordt ook regelmatig geoefend door bijna ieder team. Er worden variaties bedacht om de strafcorner zo nuttig mogelijk te gebruiken, met de hoop om zo veel mogelijk doelpunten te scoren.

Wanneer krijg je een strafcorner?

Een strafcorner wordt gegeven voor overtredingen binnen de cirkel, maar soms ook buiten de cirkel. Een hockeyveld beschikt over twee halve cirkels aan beide kanten van het veld. In het midden van de halve cirkel op de achterlijn staat het doel en de cirkel geeft aan vanaf waar er gescoord mag worden.

Er wordt altijd een strafcorner of strafbal gegeven wanneer de verdedigende partij een overtreding maakt binnen hun cirkel. Veel voorkomende redenen voor een strafcorner zijn bijvoorbeeld shoot en gevaarlijk-spel. Het is voor verdedigende ploeg niet toegestaan om de bal opzettelijk over de eigen achterlijn te spelen, hiervoor wordt ook een strafcorner gegeven.

Er is ook een mogelijkheid dat er een strafcorner wordt gegeven voor een overtreding buiten de cirkel. Een opzettelijke overtreding buiten de cirkel en binnen de 23-meterlijn kan leiden tot één strafcorner en in sommige gevallen een kaart. Een strafcorner die op deze manier wordt gegeven komt niet vaak voor, omdat het vaak lastig is in te schatten of iets opzettelijk is of niet.

Wat is een strafcorner

Een strafcorner kan regelmatig leiden tot een doelpunt, maar wat is het precies? Een strafcorner wordt genomen vanaf de aangeef-streep op de achterlijn naast het doel. De bal wordt vanaf hier bijna altijd gepusht naar iemand op de kop cirkel.

Er staan bij een strafcorner vaak meerdere spelers op de lijn van de cirkel. De bal wordt door één van deze spelers aangenomen en vervolgens door dezelfde of een andere persoon op doel gespeeld. Een strafcorner hoeft niet altijd zo te gaan.

Het mooie aan een strafcorner is dat ieder team zijn of haar eigen draai aan de strafcorner geeft. Er worden veel verschillende combinatie bedacht, zo kan er iemand vanaf de kop cirkel inlopen en de bal in het doel tippen. De bal kan ook terug worden gespeeld op degene die de bal heeft aangespeeld.

De profs hebben vaak iemand die de bal aan neemt en stil legt, zodat iemand anders de bal kan slepen. Het slepen van een bal gaat erg hard en mag in één keer hoog op doel, in tegenstelling tot een slag die moet onder de plak van het doel.

De aanvallende spelers die niet meedoen bij de strafcorner staan vaak op de hoogte van de middenlijn. De verdedigende spelers die namelijk niet helpen bij de strafcorner moeten achter de middenlijn staan.

Er zijn vier spelers die de keeper mogen helpen bij de strafcorner, om zo een doel te voorkomen. Een of twee van deze spelers blijven op de lijn van het doel staan om de bal tegen te houden. De andere spelers lopen of uit naar de kop cirkel of naar een andere speler die meedoet bij de strafcorner.

Reactie plaatsen