hockey posities

Welke posities zijn er bij hockey?

13 maart 2023

Hockey wordt gespeeld met 10 veldspelers die ieder hun eigen positie hebben. De keeper moeten we natuurlijk niet vergeten die staat onder de lat. Er zijn dan nog tien posities te verdelen, maar welke posities zijn dat?

Hockey wordt gespeeld in drie verschillende linies. Je hebt de verdediging, het middenveld en de aanval. De linies hebben ieder doorgaans verschillende taken. Een aanvaller heeft bijvoorbeeld niet de zelfde taken in het veld als een verdediger. 

In hockey zijn er net zoals in voetbal heel veel verschillende opstellingen mogelijk, maar welke opstelling is nou veel voorkomend. De meeste hockeyteams spelen een variant op 4-3-3 opstelling, omdat dit voor veel team goed werkt.

De verdediging

De verdediging staat in de 4-3-3 opstelling met vier man in de verdediging. De voornaamste taak van deze spelers is ervoor zorgen dat er niet wordt gescoord. Ze zijn daarnaast ook een belangrijke factor in het opbouwen van het spel. 

De vier verdedigers hebben ieder hun eigen posities. Er wordt bij hockey vaak gebruik gemaakt van een links en rechtsachter, dus dan hebben al twee spelers een posities. De andere twee verdedigers staan allebei centraal in het veld, maar de ene staat verder naar voren dan de andere. 

De twee centrale verdedigers zijn de laatste man en de voorstopper. De voorstopper staat voor de laatste man en moet de spits van de tegenstander verdedigen. De laatste man staat daar achter en hoeft niemand te verdedigen, maar kan je zien als de back-up. De laatste man of de voorstopper neemt ook vaak de ballen uit achterin. 

Het middenveld

Het middenveld bestaat vaak uit drie spelers met ook ieder hun eigen positie en taak. De middenvelders hebben veel taken en moeten vaak overal bij helpen. Ze moeten er staan bij de aanval en bij de counter. De middenvelders moeten daardoor ook veel rennen. 

De verdeling op het middenveld is best simpel. Er staat namelijk iemand rechts, links en in het midden. De middenvelders moeten het aanspeelpunt zijn van de verdediging tijdens het opbouwen en moet de goede passes geven aan de aanvallers, maar er komt nog veel meer bij kijken.

De taken van de middenvelders verschillen heel erg per tactiek die het team gebruikt. Er zijn teams die spelen met doordraaiende middenvelders bij de opbouw. De middenvelders rennen dan de hele tijd van de ene naar de andere kant van het veld en wisselen met elkaar. Het verdedigen van de middenvelders is hierdoor heel lastig en er vallen daarom vaak gaten.

De aanvallers

In de 4-3-3 opstelling wordt er gespeeld met drie aanvallers. De verantwoordelijkheid van de aanvallers is het stoppen van de opbouw van de tegenstander en het scoren. De drie aanvallers hebben ieder ook weer een eigen positie.

Hockey wordt in deze opstelling gespeeld met een rechtsvoor, linksvoor en een midvoor (spits). De links en rechtsvoor moeten er vooral voor zorgen dat het veld breed wordt gehouden, zodat er in het midden ruimte is om te scoren of om de cirkel in te komen.

De spits zijn taak is vooral scoren. De spits staat vaak samen met de links- of rechtsvoor klaar om de bal te tippen bij een voorzet.

Reactie plaatsen