Happy Hockey

Wat is Hockey?

14 februari 2023

Hockey is een erg bekende balsport in Nederland. Nederland is zelfs een van de beste hockeylanden ter wereld. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat hockey is moeten we het eerst hebben over wat er nodig is om te hockeyen. Om hockey te kunnen spelen heb je een hockeystick, hockeybal, keeperspak, bitje en twee teams van elf spelers nodig.

Hockey speel je met twee teams van elf waarvan 10 veldspelers en 1 vaste keeper. De keeper heeft een keeperspak aan ter bescherming voor de bal. Het doel van hockey is scoren bij de tegenpartij, door de bal in het goal te pushen, flatsen of slaan. Een doelpunt telt alleen als de bal is aangeraakt binnen de cirkel.


Happy Hockey

Welke hockeyballen zijn er?

Een hockeybal wordt doorgaans gemaakt van hol of solide plastic. Er zijn vier verschillende varianten hockeyballen. Je hebt de zo gehete dimple hockeybal deze wordt gebruikt voor watervelden, hierin zitten kleine kuiltjes zodat de bal beter over het waterveld rolt. De andere hockeyballen worden gebruikt op zandvelden en als trainingsballen.

Een hockeybal weegt tussen de 156 en 163 kilogram en heeft een diameter van 72 tot 73 millimeter. Een hockeybal is erg klein als je het vergelijkt met een voetbal en is net iets groter dan een tennisbal.

Waar wordt een hockeystick van gemaakt?

Een hockeystick wordt gebruikt om de hockeybal te spelen. Hockeysticks kunnen veel verschillen in materiaal en in de kromming. De kromming is eigenlijk hoe en op wat voor manier het hockeystick krom loopt. De maximale hoeveelheid kromming die een hockeystick mag hebben is 25 mm.

Hockeysticks kunnen worden gemaakt van hout, carbon of kunststof. Er worden tegenwoordig bijna nooit meer gebruik gemaakte van houten hockeysticks in de Nederlandse competities. Veel hockeysticks bestaan voornamelijk uit kunststof, maar er wordt vaak carbon aan toegevoegd om het stick nog steviger te maken. Bij hockeysticks staat dan ook vaak het carbon percentage van het stick vermeld.

Een hockeystick heeft een kromming zoals eerder gezegd. De kromming van een stick zorgt ervoor dat de bal makkelijker gelift (omhoog gespeeld) kan worden. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt in tussen een mid-bow en low-bow. Een mid-bow is wenselijk wanneer je de bal vaak over de grond moet spelen. Een low-bow maakt het makkelijk om de bal te liften of hoog op goal af te ronden.

Hoe groot is een hockeyveld en welke soorten velden zijn er?

Er zijn verschillende soorten hockeyvelden. In het verleden werd er alleen maar op grasvelden gehockeyd, dat gebeurt tegenwoordig niet meer. We spelen nu hockey op zandvelden, semi-watervelden en watervelden. Watervelden en semi-watervelden zijn de toekomst van hockey. De meeste mensen vinden zandvelden ook het minst fijn spelen.

De afmetingen van een hockeyveld zijn niet het zelfde als een voetbalveld. Een hockeyveld is 55 meter breed en maar liefst 91,4 meter lang. Het veld is over de lengte verdeelt in 4 blokken. Er zijn aan beide kanten van het veld een 23 meter lijn en tussen deze twee lijnen is de middenlijn.

Een hockeyveld heeft daarnaast nog de cirkel aan beide kanten van het veld. Er mag bij hockey alleen gescoord worden vanuit de cirkel. Het doel bij hockey is 2,14 meter hoog en 3,66 meter breed en is dus een stuk kleiner dan een voetbal doel.

Reactie plaatsen