Hockey oefeningen

Hockey oefeningen

31 maart 2023

Een hockey training is niet compleet zonder oefeningen en welke oefeningen je doet, is erg belangrijk. Het kiezen van de juiste oefeningen voor een team is niet altijd even makkelijk.

Je moet rekening houden met het niveau van het team en of het niveau van de oefening niet te lastig is. Het zal als trainer ook wel eens gebeuren dat gekozen oefening te moeilijk of te makkelijk is en het is dan aan jou de taak om te schakelen.

Een oefening die te moeilijk is kan je iets versimpelen door misschien een beweging of een onderdeel ervan weg te laten. Een oefening die te makkelijk is kan je natuurlijk ook iets moeilijker maken, zodat er meer uitdaging is voor de spelers.

De oefeningen tijdens de training moeten ook goed aansluiten bij wat er geleerd moet worden. Er zijn bijvoorbeeld oefeningen voor het afronden, balcontrole, kijken, passen, tip-ins en zo kan je nog wel even doorgaan. Het is vooral belangrijk dat de oefeningen aansluiten bij wat het team moet leren. 

Een trainer die oefeningen kiest aan de hand van wat het team moet leren en deze oefeningen ook nog eens uitdagend maakt kan de spelers veel leren. 

Oefeningen voor afronden op doel

Afronden op doel is natuurlijk erg belangrijk, want je kan niet scoren zonder af te ronden. Het is dan ook een oefeningsvariant die veel wordt getraind, vaak ook om warm te spelen.

Welke dingen zijn er nou eigenlijk belangrijk bij een afrondoefening? Het is natuurlijk afhankelijk van het niveau wat er het belangrijkst is bij een afrond oefening, maar er staan wel een aantal dingen centraal.

Een goed begin is de bal op goal schieten, dus zorg dat dat in ieder geval lukt met de juiste techniek. Het tweede punt waarop gelet moet worden is de aannamen en hoe je de bal meeneemt. 

Een afrondoefening doe je om beter te worden in afronden, maar vaak heb je tijdens de training alle tijd om rustig uit te halen. Het is dan ook belangrijk dat je het tijdens de training op wedstrijd snelheid blijft handelen, maar natuurlijk wel met een goede techniek.

Een extra taak die je aan een afrondoefening kan toevoegen is de bal op de rand van de cirkel proberen te slaan. De spelers zullen nu sneller moeten handelen en dit is een goede oefening om in de wedstrijd beter af te ronden.

Wat is er belangrijk bij een balcontrole oefening?

Een van de belangrijkste onderdelen van hockey is de controle over de bal. Het is daarom ook heel belangrijk om dit vooral bij de jongere kinderen veel te oefenen. De basis van hun balcontrole zal daardoor heel goed zijn.

Balcontrole wordt natuurlijk ook nog in iedere training behoefte, want met iedere aanname oefen je ook de balcontrole. Het is daarom ook belangrijk dat de passes in de training hard worden gegeven, zodat de balcontrole bij een aanname steeds beter wordt.

Een leuke oefening voor de oudere teams is een combinatie van zowel balcontrole als afronden. Je pakt het ballenkrat en één voor één moet er iemand in komen lopen en je gooit een stuiter bal naar hen die ze vervolgens moeten afronden. De aanname en balcontrole wordt hierbij sterk geoefend en daarnaast ook nog eens het afronden.

 

Reactie plaatsen