Hockey coach

Wat doet een hockey coach?

13 maart 2023

Een coach is erg belangrijk voor een hockeyteam. Een goede coach wordt gerespecteerd door de spelers en de andere begeleiders. Een coach heeft vaak een band met de spelers en daardoor heeft hij hun respect.

Een hockeyteam heeft vaak verschillende begeleiders, namelijk coaches en trainers. Een team heeft vaak meerdere coaches met één hoofdcoach en zij proberen er samen voor te zorgen dat er gewonnen wordt. 

De trainers verzorgen veelal doordeweeks de trainingen. Ze proberen de input van de coaches te verwerken in de training. Er wordt vaak tijd besteed aan het verbeteren van de zwaktes van het team.

Taken voor de wedstrijd

Een coach heeft tijdens de wedstrijd verschillende taken, maar ook voor en na de wedstrijd. Het is zijn of haar taak om het team voorbereid en gemotiveerd de wedstrijd in te laten gaan. 

De coach bereidt zich vooraf voor op een wedstrijd en denkt na over hoe er gespeeld moet worden om te winnen. De tactieken worden vaak nog aangescherpt op de wedstrijddag zelf. De meeste coaches vinden de input van een goede aanvoerder ook erg belangrijk.

Er wordt op de wedstrijddag een voorbespreking gehouden waar gereflecteerd wordt op de wedstrijd van de week ervoor. Er worden hier belangrijke fouten besproken die ook voor zijn gekomen in de training. Het team legt zo meer focus op het voorkomen van mogelijke fouten.

De voorbespreking zorgt er ook voor dat het hele team een beetje op is gepept en klaar is om de wedstrijd te gaan winnen. Een goede voorbespreking is erg belangrijk om zo het gehele team op één lijn te krijgen.

Aan het einde van de voorbespreking of net voor de wedstrijd maakt de coach de opstelling bekend aan de spelers. De coach geeft vaak ook nog bij sommige personen een extra taak mee of geeft aan wat er voor hem belangrijk is. Hij of zij zorgt er zo voor dat de spelers goed zijn voorbereid. 

Taken tijdens de wedstrijd

De coach is tijdens de wedstrijd ook nog belangrijk. Hij of zij zorgt ervoor dat het team zich houdt aan de afspraken, tenminste dat is de bedoeling. Een coach is tijdens de wedstrijd nog veel aan het praten soms schreeuwen tegen de spelers. 

Het is ook de coach zijn taak om het team rustig te krijgen wanneer er door de strijd wat onrust ontstaat op het veld. Er zijn ook coaches die zelf mee gaan in deze strijd en emoties, maar dat is absoluut niet de bedoeling.

De coach geeft in de rust vaak nog een peptalk en geeft aan waar de spelers op moeten letten. De manier van deze peptalk ligt heel erg aan de stand van de wedstrijd. Het is als coach dus ook heel belangrijk dat je je aan kan passen aan de situatie. 

Taken na de wedstrijd

De na bespreking bij een hockeywedstrijd is ook erg belangrijk en mag niet over geslagen worden. Er wordt hier besproken wat er goed is gegaan en wat er minder goed is gegaan. Er kan op deze manier veel geleerd worden van een wedstrijd en dat zorgt ervoor dat het team steeds beter wordt.

 

Reactie plaatsen