hockeybal

Welke soort hockeyballen zijn er?

Hockeyballen zijn erg belangrijk in het spel hockey. Een wedstrijd zonder bal bestaat namelijk niet. Hockeyballen zijn in tegenstelling tot de ballen van de meeste andere balsporten erg massief. De bal is erg hard en daarom wordt er tijdens het hockeyen bescherming gedragen, zoals scheenbeschermers en een bitje.

Een hockeybal is een stuk kleiner dan een voetbal, maar net iets groter dan een tennisbal. Een wedstrijdbal heeft een diameter van 72-73 millimeter. Een hockeybal is massief en daarom ook wel wat zwaarder dan de meeste andere ballen en weegt vaak tussen de 156-163 gram.

Soorten hockeyballen

Er zijn verschillende soorten hockeyballen. De hockeybal die vaak wordt gebruikt bij een training is een gladde bal met holle binnenkant. Een gladde bal is niet gewenst op een waterveld, omdat deze bal door het water van richting kan veranderen.

De ballen die wel zijn bedoelt voor een waterveld zijn dimple ballen. Ballen als deze hebben kuiltjes aan de buitenkant en verminderen daardoor de weerstand. De ballen rollen daardoor sneller over het veld en veranderen niet van richting.

Bij wedstrijden van het hoogste niveau zoals bij het WK en de Olympische spelen wordt er gebruik gemaakt van speciale ballen. De Kookaburra dimple elite hockeybal wordt al jaren gebruikt tijdens dit soort wedstrijden.

Reactie plaatsen