Hockeytenue

Hockeykleding

Welke hockeykleding heb je nodig als je wilt gaan hockeyen? De kleding die hockeyspelers dragen verschillen per persoon, maar vooral tussen heren en dames. De tenues voor vrouwen en mannen zijn verschillend en tijdens de training draait het vooral om eigen voorkeur.

De meeste teams hebben geen trainingstenue en kunnen daarom zelf kiezen wat ze tijdens de training dragen. Hockeykleding heeft wel een basis die altijd gedragen moet worden, omdat sommige onderdelen ook voor de veiligheid zijn.

Hockeyschoenen

We beginnen onderaan bij de voeten, hockeyschoenen zijn namelijk een essentieel onderdeel van de kleding. Je kunt niet op een hockeytraining of wedstrijd aankomen zonder hockeyschoenen.

Zonder hockeyschoenen gaan hockeyen is zo goed als onmogelijk. Je zult waarschijnlijk de gehele tijd uitglijden. Het is niet voor niks dat er onder hockeyschoenen nopjes zitten.

Hockeyschoenen zijn er in verschillende maten kleuren en merken. Je kunt dus precies de schoen vinden die het beste bij jouw voet en stijl past. De schoenen hebben daarnaast altijd ook nog verwijderbare binnen zooltjes, die verwisseld kunnen worden door op maat gemaakte zooltjes.

Een van de belangrijkste taken van hockeyschoenen naast de grip is de bescherming. Hockeysticks en ballen zijn erg hard en kunnen ook erg hard gaan. Je voeten moeten hiertegen goed beschermd worden. De neus en de hiel van de schoen is daarom versterkt om zo de impact deels te kunnen absorberen.

Hockeysokken

Hockeysokken worden altijd gedragen tijdens het hockeyen en dat heeft verschillende redenen. Ze zijn belangrijk tijdens zowel de wedstrijd als de training.

Hockeysokken zorgen ervoor dat je scheenbeschermers op hun plek blijven zitten. Je kunt sommige scheenbeschermers niet eens omdoen zonder sokken.

Hockeysokken zijn tijdens de wedstrijd vooral heel belangrijk. Hockeysokken zijn namelijk de wedstrijd altijd in de kleur van je tenue. Je kunt terwijl je tijdens de wedstrijd naar de grond kijkt hierdoor zien bij wie je hoort.

Hockeybroekje

Een hockeybroekje wordt gedragen door jongens op zowel de training als de wedstrijden. In de winter kan het aardig koud worden om nog in een korte broek te hockeyen. Er zijn hockeyers die in de winter een joggingbroek aandoen tijdens het hockeyen, maar dit hockeyt volgens de meeste mensen veel minder fijn dan een hockeybroekje.

Hockeyrokje

Een hockeyrokje wordt gedragen door vrouwen. Ze dragen deze in ieder geval tijdens de wedstrijd. Het is gebruikelijk dat er tijdens de training rokjes, trainingsbroeken, sportleggings en sportbroekjes worden gedragen.

Het hockeyrokje is onderdeel van het wedstrijd outfit voor de vrouwen, dit is niet een normaal rokje. Het rokje heeft namelijk een binnen broekje voor een betere bedekking van de benen.

Hockeyshirt 

Een hockeyshirt in het wedstrijdtenue vaak afwijkend van het vrouwen tenue. Het Hockeyshirt tijdens wedstrijden voor mannen heeft vaker een kraag, met ook knopen. Een vrouwenshirt heeft dit vaak niet, maar dit geld niet voor iedere club.

Een hockeyshirt tijdens de training is vaak niet het wedstrijdshirt. De hockeyers mogen bij veel clubs zelf kiezen wat ze aan doen tijdens de training, tenzij er een trainingsshirt is. Er zijn spelers of speelsters die in het koude weer met lange mouwen hockeyen of zelfs truien, dit is toegestaan en ligt vooral aan de voorkeur van de speler of speelster.

Het wedstrijdtenue bij hockey

Iedere hockeyclub heeft haar eigen wedstrijdtenue, die vaak voor mannen en vrouwen verschild. Het tenue bestaat hockeysokken, hockeybroekje of -rokje en een hockeyshirt. Hockeyschoenen zijn geen onderdeel van het wedstrijdtenue en verschillen per speler.

De hockeysokken van het wedstrijd tenue zijn vaak in de kleuren van de rest van het tenue. De sokken zijn vaak ook voorzien van het logo van de club. De kleuren van je sokken tijdens de wedstrijd horen altijd anders te zijn dan die van de tegenstander.

Het broekje en het shirt zijn ook in de kleuren van de club en dragen meestal ook allebei het logo van de club. Het shirt is daarnaast ook vaak voorzien van een rugnummer en achternaam.

Het komt voor dat er twee teams in dezelfde kleuren spelen. De uitspelende partij moet in dat geval een uittenue aan doen, dit tenue is vaak een tegenovergestelde kleur van het thuistenue. Er zijn teams zonder uittenue of die deze vergeten zijn, in dat geval wordt er een hesje gedragen.

Reactie plaatsen