hockeyspullen

Welke spullen heb je nodig om te hockeyen?

Om hockey te spelen heb je een heleboel dingen nodig. Je hebt niet genoeg aan een hockeystick en -schoenen. Een hockeybal en -stick zijn erg hard en er zijn dus ook nog verschillende dingen nodig om jezelf daartegen te beschermen.

Hockeystick

Een hockeystick is één van de belangrijkste benodigdheden voor hockey. Je mag een hockeybal als veldspeler namelijk alleen aanraken met je stick, dus zonder stick wordt scoren lastig. Hockeysticks hebben verschillende maten, materialen en krommingen

Hoe weet je welke maat hockeystick je moet hebben?

Welke maat hockeystick je nodig hebt, ligt aan de hoogte van je heup, gemeten vanaf de grond.. Hockeysticks beginnen doorgaans bij 18 inch. De meeste volwassenen gebruiken een 36,5 inch hockeystick. Er zijn ook  hockeysticks van 37,5 inch voor langere spelers.

Van welk materiaal is een hockeystick gemaakt?

Het materiaal van een hockeystick kan verschillen tussen hout, carbon en kunststof. Houten sticks werden vroeger heel veel gebruikt. Het wordt nu nog regelmatig gebruikt voor hele kleine hockeysticks. De meeste hockeysticks worden tegenwoordig van kunststof en carbon gemaakt.

Een hockeystick kan helemaal bestaan uit kunststof of carbon, maar een combinatie van de twee komt het vaakst voor. Carbon is lichter in gewicht en stijver, waardoor je de bal harder kan slaan. Carbon is echter wel duurder.

Het is goedkoper om een hockeystick van kunststof te maken en daarom wordt het ook nog veel gedaan. Een combinatie van carbon en kunststof komt daarom ook veel voor. Ze kunnen op deze manier voor een schappelijke prijs de stick lichter en stijver maken.

Kromming hockeystick

Een hockeystick heeft een kromming. De kromming zorgt ervoor dat een bal makkelijker omhoog te spelen is. De kromming van een hockeystick verschilt tussen 16 en 25 millimeter.

Er is nog een verschil, op welk punt van de stick de kromming begint. Er bestaan namelijk verschillende soorten krommingen: een midbow, lowbow en probow.

Bij een stick met een midbow begint de kromming het verst weg van de haak, deze sticks worden doorgaans gebruikt door verdedigers. Bij een probow begint de kromming iets later dan bij een midbow: deze stick is ideaal voor een allround speler.

Een lowbow wordt doorgaans veel gebruikt door aanvallende spelers. De kromming begint bij dit soort sticks laat, zodat je er gemakkelijk hoog mee kunt afronden.

Hockeybal

Naast de hockeystick is de hockeybal het belangrijkste. Een hockeybal is heel erg stevig en is vaak gemaakt van hol of solide plastic. Er zijn ook hockeyballen die kurk of rubber hebben aan de binnenkant, dit zijn doorgaans “betere” hockeyballen.

De buitenkant van een hockeybal kan verschillen. Er zijn namelijk hockeyballen die bedoeld zijn voor watervelden en dit is te zien aan de kuiltjes in de bal. Een hockeybal zoals deze wordt doorgaans een dimple bal genoemd.

Bitje

Een bitje is sinds een aantal jaar verplicht tijdens wedstrijden. Er werd voor die tijd al door bijna iedereen een bitje gedragen, maar de bond heeft het een officiële regel gemaakt. Er was namelijk een ongeluk gebeurd tijdens een wedstrijd van het hoogste niveau in Nederland. Een speler kreeg een stick tegen zijn hoofd en brak hierbij zijn kaak en verloor tien tanden. De KNHB heeft in het hierop volgende jaar bitjes verplicht gemaakt.

Er zijn verschillende soorten bitjes. Er zijn simpele, goedkopere bitjes maar ook wat duurdere bitjes die extra bescherming hebben. Een bitje moet, voordat je er fijn mee kunt gaan hockeyen, “gehapt” worden. Je moet het bitje dan eerst even in kokend water laten liggen en dan in je mond doen, zodat het bitje zich vormt naar jouw gebit en beter blijft zitten.

Hockeyschoenen

Er zijn verschillende kleuren en merken hockeyschoenen, maar waarom zijn hockeyschoenen eigenlijk zo belangrijk? Een hockeybal is heel hard en een hockeystick ook. Je voeten moeten daarom ook goed beschermd worden tegen mogelijke klappen. Een hockeyschoen is daarom verstevigd in de neus en in de hiel. 

Hockeyschoenen hebben ook noppen om zo grip te houden op het veld. De noppen zijn alleen niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld voetbalschoenen. De noppen onder hockeyschoenen zijn een slagje kleiner.

Hockeyschoen

Scheenbeschermers 

Scheenbeschermers zijn ook erg belangrijk bij hockey. Ze beschermen je schenen namelijk tegen de impact van een hockeybal of hockeystick en dat kan nog wel eens nodig zijn.

Een scheenbeschermer bij hockey is anders dan bij voetbal. Een voetbal scheenbeschermer beschermt vaak niet je gehele scheen, maar vaak alleen het onderste gedeelte. Bij hockey beschermen ze de gehele scheen, zodat er niet een hockeybal op een onbeschermde plek komt.

Masker voor strafcorners

Een strafcorner masker is een gezichtsbeschermer voor veldspelers die verdedigen bij de strafcorner. Een hockeybal in het gezicht krijgen is erg gevaarlijk en daarom mogen uitlopers en lijnstoppers bij een strafcorner een masker op om hun gezicht te beschermen. Een strafcorner masker kan uit staal, solide plastic en kunststof bestaan. 

Handschoen

Een handschoen is niet verplicht, maar wordt wel door veel hockeyers gebruikt. Een handschoen beschermt je hand tegen zowel het veld als een mogelijke hockeybal of stick.

Bescherming tegen het veld vinden sommige mensen nodig, omdat je knokkels open kunnen liggen als je over het veld schuift met je hand. De voornaamste reden voor het dragen van een handschoen is het gevaar van een hockeybal of -stick tegen je hand.

Tenues

Iedere hockeyclub heeft haar eigen tenue met de kleuren en het logo van de club. Een hockeytenue bestaat uit een shirt, sokken en een broekje of rokje

Shirt

Het shirt bij hockey heeft net zoals bij veel andere sporten een rugnummer en een achternaam of bij sommige teams bijnamen. De shirts van mannen en vrouwen kunnen van elkaar verschillen. Een mannenshirt kan bijvoorbeeld een hals met knopen hebben en het vrouwen shirt niet. De kleuren van de mannen en vrouwen shirt komen wel altijd overeen.

Hockeysokken

Hockeysokken zijn ook altijd in de kleur van de club. Hockeysokken zijn vaak lang, omdat ze ver over de gehele scheenbeschermer moeten komen. De sokken van een tenue hebben daarnaast ook vaak het logo van de hockeyclub erop staan.

Broekje of rokje

Het tenue van mannen en vrouwen is bij hockey verschillend. Een man draagt namelijk een hockeybroekje tijdens de wedstrijd en een vrouw draagt een rokje. De rokjes van de vrouwen hebben vaak een binnenbroek.

Reactie plaatsen