Hockeyschoenen

Hockeyen zonder hockeyschoenen is erg lastig, met normale schoenen op een hockeyveld ga je waarschijnlijk glijden. Hockeyschoenen zijn er namelijk speciaal voor gemaakt dat je op de hockeyvelden grip hebt om te rennen en te remmen.

De hockeyschoenen van tegenwoordig zijn er niet alleen voor de grip. Ze beschermen ook nog eens je voeten tegen zowel hockeyballen als sticks. Een hockeybal tegen je voet kan namelijk zelfs met hockeyschoenen zorgen voor een gebroken voet. 

Hockeyschoenen van vroeger

Hockeyschoenen nu en 70 jaar geleden zijn een wereld van verschil. Hockeyschoenen werden vroeger namelijk gemaakt van stevig leer en hadden geen extra bescherming. 

Er werd voorheen hockey gespeeld op grasvelden in plaats van kunstgras. De hockeyschoenen hadden vroeger daarom ook ijzeren noppen en dit kan je je nu echt niet meer voorstellen.

Onderdelen van de hockeyschoen

De hockeyschoenen van tegenwoordig bieden veel meer bescherming dan de schoenen van vroeger. Tegenwoordig zijn zowel de neus als de hiel van de schoen verstevigd, dit maakt de kans op blessures kleiner.

Hockeyschoenen bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder de buitenzool. De buitenzool is het gedeelte van de schoen wat in contact staat met het veld en bevat noppen. IJzeren noppen worden niet meer gebruikt, maar wel noppen van hardplastic en rubber.

Een hockeyschoen bevat ook een tussenzool en die is erg belangrijk. Veel hockeyvelden hebben een harde ondergrond en de tussenzool absorbeert de impact met het veld wanneer je rent. De tussenzool zorgt ervoor dat er minder belasting op het lichaam komt tijdens het rennen.

De laatste zool die er in een hockeyschoen zit is de binnenzool. Je kunt deze zool ook altijd uit een hockeyschoen halen om op maat gemaakt zooltjes erin te doen. De zool is gemaakt voor comfort en absorbeert ook een gedeelte van de schokken tijdens het rennen. 

De verstevigde hiel van de schoen is ook een onderdeel dat niet mag worden vergeten. Het is namelijk essentieel om je achillespees goed te beschermen. 

Hockeyschoenen voor zand- en waterveld

Er zijn geen speciale schoenen voor een zand- of waterveld. Het veld heeft wel invloed op hoe snel de schoenen slijten. Spelen op een zandveld zorgt ongetwijfeld voor meer slijtage dan op een waterveld.

Het verschil van de slijtage op zowel een water- als zandveld kan ook nog verschillen per schoen. Er zijn namelijk twee soorten noppen die van hard plastic en van rubber. De noppen van hard plastic slijten over het algemeen nog sneller op een zandveld dan die van rubber, maar beide schoenen zijn voor zowel zand- als waterveld bedoelt.

Waar moet je op letten?

Het is erg belangrijk dat je hockeyschoenen goed zitten. Je zult hier dus extra goed op moeten letten wanneer je nieuwe koopt. Je zult je hockeyschoenen namelijk vaak dragen en je wilt niet dat ze vervelend zitten.

De maat hockeyschoen die je nodig hebt, komt over het algemeen overeen met je normale schoenmaat. Het kan alleen wel per merk verschillen, sommige merken vallen iets groter en sommige iets kleiner. Het is ook belangrijk dat je niet vergeet dat je dikke hockeysokken aan doet in de schoenen.

De vorm van iedereen zijn voet is ook net iets anders. De juiste schoen kiezen die past bij de vorm van jouw voet is daarom ook belangrijk.

Hoelang gaan hockeyschoenen mee?

Hoelang je met hockeyschoenen kan doen hangt af van hoe vaak je ze gebruikt en hoe je er mee omgaat. Hockeyschoenen moet je bijvoorbeeld niet onder of op de verwarming zetten, dit is slecht voor de lijm van de schoen. Het veld waar je op speelt, maakt ook verschil voor hoelang de schoenen mee gaan, vooral voor de noppen. 

Hoe weet je wanneer je schoenen toe zijn aan vernieuwing? Je schoenen zijn natuurlijk toe aan vernieuwing als er gaten in zitten of ze uit elkaar vallen. Het kan ook zo zijn dat je vaak uitglijdt tijdens wedstrijden en trainingen, dit komt vaak doordat je noppen te ver zijn versleten. Het is ook tijd voor nieuwe schoenen als ze zo goed als geen demping meer bieden.

 

Reactie plaatsen