Hockeysticks

Waar moet je op letten als je een hockeystick koopt?

Een hockeystick is erg belangrijk voor een hockeyer. Je kan namelijk geen hockey spelen zonder een stick. Wat komt er allemaal kijken bij het kiezen van een hockeystick en wat zijn de opties? Hockeysticks variëren in materiaal, maten en krommingen.

Hoe weet je welke maat hockeystick je moet hebben?

Welke maat hockeystick je nodig hebt, wordt op een speciale manier bepaald. De hoogte van je heup, gemeten vanaf de grond, bepaalt namelijk hoe groot je stick moet zijn. Hockeysticks beginnen doorgaans bij 18 inch en eindigen bij 37,5 inch.

De meeste volwassene gebruiken een hockeystick van maat 36,5. De sticks van maat 37,5 zijn ontwikkeld voor de mensen die wat langer zijn, zodat ze niet te veel last van hun rug krijgen.

Van welk materiaal is een hockeystick?

Er zijn hockeysticks van verschillenden materialen, maar de meest voorkomende zijn hout, carbon en kunststof. De houten sticks werden vroeger veel gebruikt maar tegenwoordig hebben weinig volwassene hockeyers een houten stick. Er zijn nog wel een heleboel kindersticks die van hout worden gemaakt.

Kunststof en carbon zijn vaak de materialen voor de sticks van volwassenen. Een stick kan gemaakt zijn van alleen maar carbon, maar is dan al snel erg prijzig. Er worden daarom ook vaak sticks gemaakt van een combinatie van zowel carbon als kunststof.

Carbon is een lichter en stijver materiaal. Je snapt vast wel dat, hoe lichter je stick is, hoe makkelijker het is om er de hele tijd mee te rennen. Een stijve stick zorgt ervoor dat je de bal harder kan slaan.

Kunststof is een goedkoper materiaal en wordt daardoor nog veel gebruikt. Er zijn veel sticks die bijvoorbeeld voor 40% uit carbon bestaan, en voor de rest uit kunststof. Er kan zo voor een betaalbare prijs toch geprofiteerd worden van de voordelen van carbon.

Kromming hockeystick

De kromming van de hockeystick is voor sommige spelers erg belangrijk. Een grote kromming zorgt ervoor dat je de bal makkelijker op kan wippen en hoog kan afronden. Krommingen verschillen meestal tussen de 16 en 25 millimeter.

Hockeysticks kunnen naast de hoeveelheid kromming ook verschillen in de plek waar de kromming van het stick begint. Bij hockeysticks wordt er vaak gebruik gemaakt van de termen midbow, probow een lowbow.

Een hockeystick met een midbow wordt vaker gebruikt door verdedigende spelers. De kromming begint bij zo een stick namelijk het verst weg van de haak. Een stick met een midbow is gewenst wanneer je veel ballen over de grond moet spelen.

Een probow is een kromming die bedoeld is voor allround spelers. De kromming begint bij dit soort sticks dichter bij de krul dan bij een midbow. Spelers kiezen vaker voor een stick met een probow, omdat je meer controle hebt over de bal.

Sticks met een lowbow zijn meestal erg geliefd bij aanvallende spelers, omdat hoog afronden hiermee makkelijker gaat. De kromming bij deze sticks begint het dichtst bij de haak. 

Reactie plaatsen