Nederlandse Hockey dames

WK Hockey

Het Wereldkampioenschap Hockey is één van de grootste hockeytoernooien ter wereld en het bepaald wie de beste van de wereld is. Het eerste WK had eigenlijk plaats moeten vinden in 1940, maar door de tweede wereld oorlog is dit een hele tijd uitgesteld.

De eerste editie van het WK nam uiteindelijk plaats in 1971 voor zowel de vrouwen als de mannen. Het speelde zich voor de mannen af in Barcelona en voor de vrouwen in Australië.

WK hockey voor mannen

Het WK nam voor de mannen de eerste paar jaar om de twee jaar plaats tot en met 1978, vanaf dat moment werd het iedere 4 jaar georganiseerd. Het toernooi werd tijdens de eerste editie in 1971 gewonnen door Pakistan.

Het WK werd tot 2018 georganiseerd met 12 deelnemende landen die ieder kans hadden om eerste te worden. Het aantal landen in hierna aangevuld tot 16 om het zo nog moeilijker te maken.

Pakistan is de beste in de wereld als het gaat om de prestaties op het WK mannen. Ze hebben het WK maar liefst 4 keer gewonnen en ze zijn twee keer tweede geworden. Ze hebben het vaakst de wereld titel mee naar huis genomen.

De Nederlandse mannen staan op de overall tweede plek. Ze hebben het WK 3 keer weten te winnen. Ze hebben daarnaast ook vier keer de 2e en drie keer de 3e plek behaald. De Nederlandse mannen behoren daarom ook tot de absolute wereldtop.

WK hockey voor vrouwen

Het WK hockey voor vrouwen speelde zich de eerste paar jaar onregelmatig af, maar vanaf 1986 werd het iedere vier jaar georganiseerd. De eerste editie van het toernooi in Australië in 1971 werd door de Nederlandse vrouwen gewonnen.

Het WK voor vrouwen werd net zoals bij de mannen vanaf 2018 uitgebreid naar 16 teams in plaats van 12. De Nederlandse vrouwen trekken zich daar niks van aan en werden in zowel 2018 als 2022 gewoon 1e.

De Nederlandse vrouwen steken met kop en schouders boven ieder ander land uit als het gaat om hockey. Ze hebben in totaal het WK 12 keer weten te winnen, dit is een fenomenale prestatie. Ze hebben van alle WK’s maar zeven keer niet gewonnen. Ze behaalde in deze jaren vier keer 2e en één keer de 3e plek.

Reactie plaatsen