Nederlandse hockey dames

De Nederlandse hockeydames op internationale toernooien

De Nederlandse hockey dames zijn het beste vrouwen elftal van de wereld. De Nederlandse vrouwen steken met kop en schouders boven haar competitie uit. Ze hebben op de wereldranglijst maar liefst 3199.16 punten, terwijl de nummer twee Australië maar 2595.96 punten heeft.

Wereldkampioenschap

De Nederlandse vrouwen namen deel aan het eerste vrouwelijke wereldkampioenschap hockey in 1971. Ze behaalde hier de eerste plek en planten zo hun voeten in de wereldtop van het vrouwen hockey.

In 1972 en 1974 werden er ook wereldkampioenschappen vrouwen hockey georganiseerd en ook hier behaalde de Nederlandse vrouwen de eerste plek. De twee hierop volgende WK’s waren iets minder succesvol voor de vrouwen. Ze behaalde in 1975 de vierde plek en in 1976 de tweede plek.

Tot op het heden zijn de Nederlandse vrouwen veel in de prijzen gevallen op het WK. Ze hebben in totaal deelgenomen aan 19 WK’s en hebben er 12 gewonnen. De keren dat de Nederlandse vrouwen het kampioenschap misgrepen was het vaak ook maar net. Ze zijn 5 keer op de tweede plek geëindigd. De twee keer dat ze niet eerste of tweede waren zijn ze 4e en 6e geworden.

Olympische spelen

De Nederlandse vrouwen hebben de eerste olympische spelen voor vrouwen hockey geboycot in 1980. De Olympische spelen zou plaats vinden in Moskou, maar dit was in de tijd van de koude oorlog.

Er zijn in totaal 10 olympische spelen geweest waaraan de Nederlandse vrouwen hebben deelgenomen. Ze hebben bij vier van deze de gouden medailles mee naar huis gekregen, waarvan 3 in de afgelopen 4 keer. De vrouwen stonden bijna altijd op het podium op één keer na, toen werden ze 6e in Barcelona. Ze hebben naast de gouden medailles twee keer zilver en drie keer brons gewonnen.

Europese kampioenschappen

De Nederlandse vrouwen domineren bijna elk internationaal toernooi waaraan ze meedoen. Zo wonnen ze ook de eerste editie van het EK in 1984. Er hebben door de jaren heen nog 14 Europese kampioenschappen plaatsgevonden.

Het is bijna niet te geloven maar van de 15 zijn de vrouwen 11 keer geëindigd op de eerste plek. Ze hebben één keer het podium net niet gehaald toen ze 4e werden. De dames zijn voor de rest twee keer 2e geworden en één keer 3e.

De Champions Trophy

De Champions Trophy werd voor het eerst georganiseerd in 1987. De Nederlandse vrouwen hebben hier net zoals bij de andere toernooien de eerste editie gewonnen. De vrouwen hebben in de jaren hierna in totaal 22 keer meegedaan. De vrouwen zijn zeven keer 1e, vijf keer 2e en negen 3e geworden.

Reactie plaatsen