Nederlands heren hockeyelftal

EK Hockey

Het Europees Kampioenschap hockey is een hockeytoernooi waarbij de winnaars of winnaressen zich Europees kampioen mogen noemen. Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd voor enkel de mannen in 1970. De eerste keer dat vrouwen een Europees Kampioenschap hadden was 14 jaar later in 1984.

Het EK Hockey voor mannen

Het EK Hockey voor mannen werd voor het eerst georganiseerd in Brussel en hier werd West-Duitsland eerste. Het toernooi werd hierna ongeveer iedere vier jaar georganiseerd tot en met 2003. Het toernooi werd hierna iedere 2 jaar georganiseerd tot de dag van vandaag.

Het toernooi bestaat eigenlijk uit twee delen, het EK voor B-landen en het reguliere EK. De 6 beste landen op het EK spelen op het volgende EK ook mee en de twee beste landen van de B-poule doen ook mee. De laatste twee lande van het EK degraderen naar het EK in de B-poule.

Het toernooi wordt ieder jaar weer in een ander Europees land georganiseerd, waaronder 4 keer in Nederland. De Nederlandse mannen wonnen dan ook 3 keer het EK in eigen land.

Het overall beste land op het EK hockey voor mannen is helaas niet Nederland, maar onze oosterburen Duitsland. Zij hebben in totaal acht keer de 1e, vier keer de 2e en drie keer de 3plek behaald. De Nederlandse mannen zijn wel tweede met zes keer de 1e, zeven keer de 2e en vier keer de 3e plek.

Het EK hockey voor vrouwen

Het EK Hockey voor vrouwen werd in 1984 voor het eerst gehouden in Frankrijk en hier werden onze Nederlandse vrouwen 1e. Het toernooi werd net als die van de mannen ongeveer iedere vier jaar gehouden tot en met 2003 en toen iedere 2 jaar.

De manier waarop het vrouwen EK wordt gespeeld met een poule voor de B-landen is hetzelfde als bij de mannen. Het mannen en vrouwen EK wordt sinds 2007 ook georganiseerd in hetzelfde land.

Het beste land op het EK hockey voor vrouwen is zonder enige twijfel Nederland. Ze hebben door de jaren heen maar 4 keer niet de eerste plek gewonnen. Ze zijn in totaal 11 keer 1e, twee keer 2e en één keer 3e geworden. Ze behoren dus tot de absolute top binnen het Europese vrouwen hockey.

Reactie plaatsen