Het Nederlandse heren hockeyelftal op internationale toernooien

Het Nederlandse heren elftal speelde hun eerste interland in 1926 en ze bleken al snel tot de beste van de wereld te horen. In de hierop volgende jaren zijn er steeds meer interlands en toernooien gespeeld, waarbij de Nederlandse mannen vaak hoog eindigde.

De olympische spelen

In 1928 deden de Nederlandse mannen voor het eerst mee aan de olympische spelen. Ze behaalde toen de tweede plek in ons kleine kikkerlandje. De olympische spelen was tot 1970 nog het enige internationale hockey toernooi. Nederland is tot 1970 twee keer 2e en twee keer 3e geëindigd.

De eerst volgende keer dat de Nederlandse heren het podium bereikte bij de olympische spelen was in 1988 en hier behaalde ze brons. Nederland heeft twee keer de eerste plek behaald en dat was twee jaar achter elkaar in zowel 1996 als in 2000. Nederland heeft in de jaren hierna nog twee keer het zilver mee naar huis genomen.

Europees kampioenschap hockey

Het tweede internationale toernooi waaraan Nederland mee deed was het Europees kampioenschap Hockey in 1970. De Nederlandse heren zijn bij het EK niet weg te slaan van het podium. Ze hebben 18 keer meegedaan aan het EK en maar één keer naast het podium gestaan.

De heren hebben in totaal 6 keer de eerste plek, 7 keer de tweede plek en 4 keer de derde plek behaald. Ze behoren daarom zonder twijfel aan de Europese top.

Het Wereldkampioenschap hockey

Nederland deed voor het eerst mee aan het WK hockey in 1971 en heeft toen de zesde plek behaald. Het hierop volgende WK was in 1973 in Amstelveen en hier heeft Nederland de eerste plek behaald.

Het Nederlandse team heeft hierna nog twee keer de 1e plek behaald op het WK waarvan één in Utrecht. Ze hebben in totaal vier keer de 2e  plek behaald en drie keer de 3e  plek, waarvan de laatste keer in 2023 was.

De Champions Trophy

In 1978 is de eerste editie van het internationale toernooi de Champions Trophy georganiseerd. Nederland was er niet bij tijdens de eerste editie maar waren het jaar daarop erg aanwezig.

Nederland heeft bij dit toernooi acht keer de 1e, zes keer de 2e  en negen keer de 3e plek  behaald. De laatste editie van het toernooi was in 2018 in Breda.

De Hockey World League

De Hockey World League is nog een relatief nieuw toernooi, met haar eerste editie in 2013. Nederland behaald hier de eerste plek en deden dit ook in 2022. 

Reactie plaatsen