hockeybal

Hockeyspullen

Hockeyspullen zijn er om hockey te kunnen spelen, maar ook om je te beschermen. Hockeysticks zijn hard en zo ook hockeyballen. Een klap van één van deze zonder bescherming kan erg letsel veroorzaken en daarom is de bescherming net zo belangrijk.

Hockeystick

Hockeyen kan niet zonder hockeystick en dit is daarom ook één van de belangrijkste onderdelen van hockey. Hockeysticks zijn er in verschillende kleuren, maten en specificaties. Je kunt zo een hockeystick kiezen wat bij jou past en aansluit op jouw speelstijl.

Een hockeystick kan verschillen in kleur van roze tot zwart en alles daartussenin. Een stick kan naast de kleur ook verschillen van merk. De meeste hockeystick merken hebben sticks in ongeveer iedere prijsklasse, dit geldt natuurlijk niet voor ieder hockeystick.

De materialen waarvan hockeysticks worden gemaakt kunnen ook verschillen en dit maakt een groot verschil in de hockeyervaring. De sticks waren voorheen vooral van hout, maar tegenwoordig zijn de meeste sticks van kunststoffen gemaakt.

Een erg gewild materiaal in hockeysticks is carbon. De meeste sticks worden ook van een bepaald percentage carbon gemaakt, dit verschilt van 20% tot 100%. Carbon maakt een hockeystick lichter en stijver. De stijfheid van een stick zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld harder kunt slaan.

Een stick kan ook nog eens in andere specificaties verschillen en dan met name de kromming van het stick. Een stick heeft over het algemeen een low-bow, mid-bow en een pro-bow, dit geeft onder andere hoe de kromming van het stick loopt. De kromming van een stick mag maximaal 25 mm zijn.

Hockeybal

Hockeyballen kunnen niet vergeten worden als we praten over hockeyspullen, er is namelijk geen hockey zonder bal. De hockeybal kan gemaakt zijn op verschillende manier. Er zijn ballen met kurk in het midden en aan de buitenkant een kunststof. 

Er zijn naast normale hockeyballen die glad zijn aan de buitenkant ook dimple ballen. Een dimple bal is gemaakt voor een waterveld en heeft daarom ook kleine kuiltjes in de bal, die ervoor zorgen dat de bal harder en zonder afwijking over het waterveld rolt. De andere ballen zijn voor zandvelden geschikt en voor trainingen op watervelden.

Bitje

Het bitje is een van de belangrijkste onderdelen van de bescherming voor een hockeyspeler. Je hebt namelijk maar één gebit en het hoeft maar één keer fout te gaan met een bal of stick en je tanden liggen eruit.

Het is daarom niet voor niets dat een bitje verplicht is. Het bitje zorgt ervoor dat je tanden beschermt blijven en dus minder snel kapot zullen gaan wanneer er een bal of stick tegen komt.

Hockeybitjes heb je in verschillende soorten. Je hebt het standaard bitje die het goedkoopste is. Je hebt daarnaast ook de optie van een duurder bitje met meer bescherming. Er zijn ook mensen die hun bitje door een tandarts op maat laten maken.

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers zijn er voor de bescherming van de schenen en dit is niet onbelangrijk. Een hockeybal of stick tegen je schenen kan namelijk zelfs met scheenbeschermers aan voor enorme blauwe plekken zorgen laat staan zonder.

Je hebt scheenbeschermers in verschillende varianten. Voetbal scheenbeschermers zijn bijvoorbeeld niet geschikt om mee te hockeyen, omdat deze niet de gehele scheen beschermen. Hockeyscheenbeschermers kun je hebben met klittenband, met elastiek om je voet en gewoon één die je in je sok doet.

Hockey handschoen

Zaalhockey handschoentje

Een handschoen is niet verplicht en wordt ook niet door iedere speler gedragen, maar wel door veel. Een handschoen beschermt je tegen bijvoorbeeld een bal tegen je hand, maar ook tegen schaafwonden van het veld.

De meeste mensen dragen een handschoen bij hockey om hun linker hand, deze hand zit meer bij de grond en zal dus ook sneller schade oplopen. 

Reactie plaatsen