hockey bescherming

Hockey bescherming

Hockey kan zonder de juiste bescherming gezien worden als een gevaarlijke sport en dat zou ik ook wel begrijpen. Een hockeybal is erg hard en gaat heel erg hard. Je wilt deze daarom ook absoluut niet tegen je aan krijgen. 

Gelukkig hebben we tegenwoordig veel en de juiste bescherming, wat ervoor heeft gezorgd dat er niet heel veel ongelukken gebeuren. Het is daarom ook heel belangrijk dat wanneer je gaat hockeyen je weet welke bescherming je nodig hebt. 

Scheenbeschermers

Stel je vergeet je scheenbeschermers bij een training, dan wil je terug naar huis om ze op te halen. Hockeyen zonder scheenbeschermers is niet fijn! Het gebeurt vaak dat er een bal of stick tegen je schenen komt. 

Een hockeybal tegen je schenen terwijl je scheenbeschermers aan hebt, is nog steeds niet fijn. Je voelt het namelijk nog steeds en afhankelijk van de snelheid van de bal krijg je ook nog steeds een enorme blauwe plek.

Je enkel wordt ook beschermd door je scheenbeschermers en dat is ook wel nodig. Een bal of stick tegen je enkel bot krijgen is erg pijnlijk en dit alles samen maakt dat je echt niet wilt gaan hockeyen zonder scheenbeschermers.

Hockey bitje 

Een hockey bitje beschermd een belangrijk onderdeel van je lichaam je gebit. Je hebt een bitje over het algemeen niet vaak nodig, maar wanneer die wel nodig is, ben je heel blij dat je hem in hebt.

Een bal in je gezicht terwijl je geen bitje aan hebt, resulteert in meerdere tanden eruit. Een bitje beschermd met name de bovenste rij van je tanden. De kans dat deze tanden worden geraakt is namelijk ook groter.

Een stick of bal in je gezicht krijgen terwijl je een bitje in hebt, betekent niet per se dat je geen schade oploopt. De kans is namelijk groot dat er tanden los en of uit je mond zullen worden geslagen als de klap aanzienlijk groot is.

Hockey masker

Een hockey masker wordt gebruikt bij de strafcorner en mag je daarnaast ook niet dragen. Het masker bedekt je gezicht, zodat er een bal tegen zou kunnen komen en je naast een beetje hoofdpijn geen schade hebt. 

De strafcorner creëert tijdens een wedstrijd gevaarlijke situaties, er gaan namelijk spelers in het doel staan, terwijl er op goal wordt geschoten. Een ongeluk bij de strafcorner zit dan ook in een klein hoekje en daarom is de juiste bescherming zo belangrijk.

Je hebt verschillende soorten strafcorner maskers, die ieder plus en minpunten hebben. Je hebt de kunststof met ijzer maskers, die een soort tralies voor het vizier hebben. Er zijn ook maskers die compleet doorzichtig zijn. 

Hockey handschoen

Zaalhockey handschoentje

Een handschoen bij hockey is niet verplicht en wordt ook niet door iedereen gedragen. Er zijn wel spelers die geen wedstrijd zonder spelen. De handschoen beschermt je hand tegen verschillende dingen.

Je hand wordt beschermd tegen bijvoorbeeld een bal die er tegen kan komen. De handschoen beschermt je ook tegen het open schaven van je hand. Het gebeurt vaker dat je hand over het veld gaat, wat kan resulteren in schaafwonden en daar heb je niet per se zin in.

Er zijn ook teams en spelers die dikke handschoenen aan doen bij strafcorners, dit gebeurd veelal op hogere niveaus. Je hand wordt zo extra goed beschermd, wat op sommige niveaus zeker nodig is.

Strafcorner tock

Hockey speel je niet met een tock in je broek, tenminste niet standaard. De hogere niveaus in Nederland en andere landen maken bij een strafcorner gebruik van een tock. 

Een tock tijdens een strafcorner vinden mannen over het algemeen het belangrijkst. Je wilt namelijk geen bal die 100 kilometer per uur gaat in je kruis hebben en als dat dan gebeurd liever met een tock.

Kniebescherming strafcorner

De strafcorner is een gevaarlijk moment in een hockeywedstrijd, tenminste als je de hoeveelheid extra bescherming moet geloven. Er wordt namelijk ook gebruik gemaakt van kniebescherming op het de hoogste niveaus.

Het werkt in principe hetzelfde als een scheenbeschermer, maar dan voor je knie. Een hockeybal tegen je knie gaat namelijk veel pijn en eventuele blessures opleveren. De extra bescherming kan daarom ook goed gebruikt worden.

Hockeyschoenen

De laatste bescherming die bij hockey zeker niet onbelangrijk is zijn de hockeyschoenen. Hockeyschoenen hebben niet als enige functie het beschermen van je voeten, maar je bent wel blij dat de bescherming er is.

Een hockeybal of stick tegen je voet is niet fijn. Het is ook niet bijzonder als iemand zijn of haar voet breekt, wanneer er vol een hockeybal tegen komt. Hockeyschoenen hebben vooral bescherming in de neus en in de hiel.

 

Reactie plaatsen