Wat je moet weten over een zaalhockey veld!

12 maart 2023

Een zaalhockey veld is altijd indoor, maar de velden kunnen veel van elkaar verschillen. De velden bij andere clubs kunnen variëren in materiaal, balken en afmetingen. Het is bij zaalhockey dan ook erg belangrijk dat je je kan aanpassen aan de situatie.

Afmeting zaalhockey veld

De afmetingen van zaalhockey velden verschillen heel erg. De KNHB heeft een ruime marge gegeven van 36 tot 44 meter lang en 18 tot 22 meter breed. Er kan dus een verschil van acht meter tussen de lengte van twee velden zitten. Tijdens de zaalcompetitie kun je goed merken dat de groottes van de velden verschillen.

Verschillende soorten zalen bij zaalhockey

De meeste hockeyclubs hebben ieder een net iets andere zaal. Er zijn veel zalen die een rubber achtige vloer hebben, maar dat zijn ze niet allemaal. Er zijn ook hockeyclubs die een houten zaal hebben en dat is wel even wennen als je dat niet gewend bent. In een zaal met een houten vloer stuitert de bal minder dan bij rubber. Welk veld je fijner vindt spelen ligt maar net aan wat je gewend bent

Er zijn naast het materiaal van de vloer ook nog andere dingen die kunnen variëren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met hoeveel ruimte er tussen de achterlijn en de muur zit. Er zijn zalen waarbij er weinig ruimte is tussen de muur en de achterlijn en je wilt niet met volle snelheid tegen de muur aan rennen.

De plek waar het publiek zit bij zaalhockey is ook verschillend. De meeste zalen hebben een verplaatsbare tribune aan de zijkant van het veld staan. Er zijn ook veel clubs die een verhoging hebben waar mensen staan of zitten om de wedstrijden te kijken.

Het laatste onderdeel wat anders kan zijn als je bij een andere club moet hockeyen zijn de balken. De balken verschillen vaak in hoe ver de bal terug kaatst en hoe de bal terugkaatst. De materialen van balken verschillen vaak dus test de balken goed tijdens het in spelen, zodat je tijdens de wedstrijd niet voor verrassingen komt te staan.

Reactie plaatsen