Alles wat je moet weten over zaalhockey!

12 maart 2023

Zaalhockey is een vorm van veldhockey dat indoor wordt gespeeld. De trainingen en wedstrijden vinden plaats in een sportzaal. De competities en trainingen van zaalhockey vinden altijd plaats tijdens de winterstop. De winterstop is altijd tussen het herfstseizoen en het voorjaarsseizoen. Vaak is dit van begin december tot eind februari, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de speeldagenkalender van de KNHB.

Wat zijn de verschillen tussen veldhockey en zaalhockey?

Zaalhockey kan worden gespeeld door alle leeftijden. Vaak speel je een 3-luik als je zaalhockeywedstrijden moet spelen. Dit betekent dat je twee wedstrijden speelt op dezelfde dag. Dit betekent dat je niet elke zaterdag een wedstrijd speelt, maar dat het voor kan komen dat er een week of zelfs meerdere weken tussen de wedstrijddagen zit. Daarnaast zijn clubs afhankelijk van de zaalhuur (veel clubs hebben zelf geen zaal in hun bezit). Daarom kunnen zaalhockeywedstrijden worden gespeeld op zaterdagen en zondagen! Het komt wel eens voor dat je op de zaterdag en zondag van hetzelfde weekend competitiewedstrijden hebt voor zaalhockey! 


Veldhockey en zaalhockey staan los van elkaar

Iets wat ook opvallend is, is dat je bij een andere hockeyclub kan zaalhockeyen dan dat je op het veld doet. Zaalhockey en veldhockey staan dus helemaal los van elkaar, er wordt zelfs apart contributie voor gerekend!


Andere ondergrond en balken

Het belangrijkste verschil met zaalhockey is dat de wedstrijden binnen zijn, en er dus op een andere ondergrond wordt gespeeld. Daarbij komt ook kijken dat er geen zijlijnen zijn bij zaalhockey, daar liggen namelijk balken. De balken kunnen worden gebruikt om de bal tegenaan te spelen en zorgen ervoor dat de bal niet buiten het veld kan komen aan de zijkanten (tenzij de bal er overheen wordt gespeeld). Balken liggen dus niet op de achterlijn van een zaalhockeyveld. Balken zijn een van de factoren die ervoor zorgen dat zaalhockey een heel erg snel spel is.


Manieren om de bal te spelen

Bij zaalhockey mag de bal alleen worden gepusht. Dit is een bepaalde manier van spelen waarbij de bal geduwd wordt. De bal flatsen of slaan mag dus niet in de zaal. Daarnaast mag de bal niet van de grond afkomen, tenzij er op doel wordt geschoten. De bal mag in de zaal niet hoger dan 10 cm van de grond af komen. Dit geldt bij zowel aannames als passes. Bij het ontvangen van de bal, moet deze dus ook op de grond blijven. Als de bal hoog gaat, is dit een overtreding en krijgt de tegenpartij de bal. Kaatsen of tippen mag wel! Kaatsen is de bal doorspelen zonder een slaande beweging te maken. Tippen is je stick als helling gebruiken waardoor de bal omhoog komt of van richting wordt veranderd. Tippen mag alleen als schot op doel.


De teams bij zaalhockey

Zaalhockey wordt gespeeld in een 6-tegen-6 vorm, waarbij er over het algemeen 5 veldspelers en 1 keeper per team in het veld staan. In totaal mogen er maar 12 personen op het wedstrijdformulier. Dat betekent dat er naast de 6 veldspelers ook nog maximaal 6 wissels mee mogen naar de wedstrijd. Bij zaalhockey komt het veel voor dat de keeper wordt gewisseld met een veldspeler. Er staat dan 6 man in het veld, wat ervoor zorgt dat er een overtal aan veldspelers is. Dit wordt vaak gedaan als teams achter staan of gelijk staan. De speler die wisselt met de keeper krijgt niet de rechten van de keeper, en mag de bal dus net als alle andere veldspelers enkel spelen met de stick.


Wat heb je nodig om zaalhockey te spelen?

Net als bij veldhockey heb je verschillende spullen nodig om zaalhockey te kunnen spelen! Hieronder worden alle dingen die je nodig hebt om zaalhockey te spelen uitgelegd!

Zaalhockeystick

Net als bij veldhockey, is de zaalhockeystick het belangrijkst, zonder kan je immers niet spelen! Een zaalhockeystick is een stuk dunner dan een veldhockeystick. Daarnaast zijn de zaalhockeysticks ook een stuk lichter dan veldhockeysticks. Zaalhockey is een stuk technischer dan veldhockey omdat de bal een stuk sneller gaat door de gladde ondergrond en omdat het speelveld veel kleiner is dan bij veldhockey. Doordat de zaalhockeysticks dunner en lichter zijn, zijn deze beter geschikt om snelle bewegingen te maken en komt dit dus de behendigheid voor het spelen van de bal ten goede! 

Waarvan zijn zaalhockeysticks gemaakt?

Zaalhockeysticks zijn net als veldhockeysticks gemaakt van glasvezel, carbon of hout. Houten sticks zijn relatief goedkoop en worden aangeraden voor beginners. Met een houten stick is controle over de bal wat makkelijker, hout is namelijk minder stijf dan carbon of kunststof wat ervoor zorgt dat de bal niet hard van de stick afstuitert. Vooral bij het aannemen van de bal is een houten stick makkelijker. Carbon- en glasvezelsticks zijn duurder dan de houten sticks. Deze sticks zijn stugger en stijver waardoor de bal harder kan worden gespeeld. Meer gevorderde spelers kiezen daarom vaak voor een (gedeeltelijke) zaalhockeystick van carbon.

Zaalhockeybal

Hockeyballen die gebruikt worden bij zaalhockey worden ook wel zaalhockeyballen of zaalballen genoemd. Zaalhockeyballen zijn iets lichter dan veldhockeyballen, maar niet zo licht dat deze heel erg stuiteren op de zaalgrond. Zaalhockeyballen zijn een stuk gladder dan veldhockeyballen, waardoor deze minder weerstand hebben op de zaalondergrond. Doordat zaalballen lichter en gladder zijn, kunnen ze heel hard worden gespeeld!

Zaalhockey-handschoentje

Anders dan bij veldhockey zijn handschoentjes in de zaal wel verplicht, en ook zeker aan te raden! In de zaal is het nog belangrijker om een handschoentje te dragen dan bij veldhockey. Bij zaalhockey zit je namelijk heel erg veel laag, met je hand op de grond. De kans om een hockeybal op je hand te krijgen is daarom een stuk groter bij zaalhockey! 

Bij zaalhockey is het dragen van een handschoentje daarom zeker aan te raden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 'hele handschoentjes' en 'halve handschoentjes'. Hele handschoentjes bedekken, zoals de naam al suggereert, de hele hand. Halve handschoentjes dekken vaak alleen de onderste helft van de vingers, en soms is de duim ook nog vrij. Wij raden aan om een hele handschoen te nemen die de vingers als de duim  volledig bedekt. Ook is het raadzaam om een handschoentje aan te doen bij beide handen. 

Zaalschoenen

Net zoals bij veldhockey, zijn er voor zaalhockey ook speciale schoenen. In principe kan je al zaalhockeyen met elke zaalschoen, maar zaalhockeyschoenen zijn wel anders dan bijvoorbeeld zaalvoetbalschoenen. Zaalhockeyschoenen zijn stevige schoenen zonder noppen. De opzet van de zaalhockeyschoenen zijn wel het zelfde als veldhockeyschoenen. Het zijn stevige schoenen die ervoor gemaakt zijn om makkelijk en snel te kunnen afzetten op een gladde ondergrond (de zaal) en de buitenkant van de schoen is van dikke stof. Dit is zo gemaakt dat een eventuele bal die tegen je voet komt minder pijn doet.

Bitje

Een bitje bij zaalhockey is niet anders dan een bitje bij veldhockey. Een bitje dragen is net zoals bij veldhockey verplicht. Dit geldt voor alle leeftijden: van de jongste jeugd tot de veteranenteams.

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers bij zaalhockey zijn net zoals bij veldhockey verplicht. De scheenbeschermers die hockeyers dragen op het veld, kunnen ook prima in de zaal worden gedragen. Hiervoor hoeven hockeyers dus geen nieuwe scheenbeschermers aan te schaffen.

De zaalhockeywedstrijd

De zaalhockeywedstrijden zijn voor veel hockeyers net als veldhockeywedstrijden het leukste onderdeel van de sport. Hieronder lees je alles over de zaalhockeywedstrijden!

Hoelang duurt een zaalhockeywedstrijd?

Een zaalhockeywedstrijd heeft twee helften van 20 minuten, met een pauze van 5 minuten. In totaal duurt een zaalhockeywedstrijd dus 40 minuten. Soms kan het ook zo zijn dat zaalhockeywedstrijden 35 minuten duren zonder pauze. Dit wordt soms besloten omdat er een tekort aan zalen is of omdat er uitloop is in bepaalde zalen. Soms komt het zelfs voor dat een zaalhockeywedstrijd maar 30 minuten duurt. Ook dit is in verband met de beschikbaarheid van de zalen.

Wanneer mag je scoren bij zaalhockey?

Scoren mag bij zaalhockey, net als bij veldhockey, enkel binnen de cirkel. Schoten op doel mogen wel hoog. maar aannames of passes binnen de cirkel moeten net als buiten de cirkel over de grond. Ook bij zaalhockey zijn er strafcorners en strafballen.

Hoe werkt wisselen bij zaalhockey?

Wisselen bij zaalhockey werkt hetzelfde als bij veldhockey. De wissel moet plaatsvinden op de middellijn, of tijdens een dood spelmoment (een vrije bal). Omdat zaalhockey gespeeld wordt met 6 tegen 6 spelers en er maximaal 12 spelers mee mogen naar een zaalhockeywedstrijd volgens het wedstrijdformulier, worden teams vaak in zijn geheel gewisseld. Dit betekent dat de 5 veldspelers dan vaak gewisseld worden voor de 5 spelers op de bank. De twee verschillende teams binnen een team wisselen elkaar zo af! Bij een foute wissel (een speler loopt het veld al in als de gewisselde spelers het veld nog niet heeft verlaten) wordt bestraft met een strafcorner.

Welke overtredingen zijn er bij zaalhockey?

Net als bij veldhockey zijn er bij zaalhockey een aantal overtredingen. In de zaal mag de bal ook niet gespeeld worden met het lichaam en is het ook non-contact. Echter zijn er wel nog twee belangrijke andere dingen die in de zaal niet mogen en op het veld wel.

Liggend spelen

In de zaal is het verboden om 'liggend te spelen'. Je speelt liggend wanneer er meer dan 3 verschillende steunpunten de grond raken. Naast je twee voeten kan je dus met de hand aan je stick op de grond, maar je andere hand mag dan niet. Je knie ook op de grond is dan ook verboden. Dit geldt niet voor de keeper, die mag wel liggend spelen. 

Door het blok spelen

Iemand zet een blok bij zaalhockey als deze zijn linkerhand op de grond heeft waar de stick in zit en deze stevig staat. Het is voor een tegenstander verboden om in het blok te spelen van een tegenstander, de risico's voor het oplopen van blessures is dan namelijk erg groot. De ballen kunnen heel erg hard van dichtbij in het blok gespeeld worden waardoor de kans groot is dat deze omhoog komt. Vaak volgt er een groene kaart als de bal opzettelijk in een blok wordt gespeeld.

Welke straffen zijn er bij zaalhockey?

Een groene kaart bij zaalhockey is een tijdstraf van 1 minuut. Een gele kaart is 'maar' 2 of 5 minuten tijdstraf en een rode kaart is geschorst voor de rest van de wedstrijd. 


Reactie plaatsen