strafcorner

Strafcorner hockey regels

Strafcorners kunnen bepalend zijn voor een wedstrijd. Het is daarom erg belangrijk dat er zo min mogelijk foute strafcorners worden gegeven. We willen natuurlijk allemaal een eerlijke wedstrijd. We zullen daarom vandaag alle regeltjes met je doornemen.

Wanneer geef je een strafcorner?

De reden van het geven van een strafcorner kan erg verschillen, maar het is in de basis redelijk simpel. Je geeft een strafcorner wanneer er een verdedigende overtreding wordt gemaakt binnen de cirkel, dit kan iedere overtreding zijn.

Je kunt ook voor bepaalde overtredingen buiten de cirkel een strafcorner tegen krijgen. De 5 meter regel is bij iedereen die hockeyt wel bekend. Het overtreden van deze regel binnen de 23-meterlijn eindigt in een strafcorner.

Een opzettelijke overtreding binnen de 23-meterlijn kan ook resulteren in een strafcorner en een gele kaart. Het is echter wel moeilijke te zien of een overtreding opzettelijk is, dit is dus vaak afhankelijk van de interpretatie van de scheidsrechter.

Hoe wordt een strafcorner genomen?

Een strafcorner wordt genomen vanaf het tweede streepje naast het doel. De aanvallende partij die de bal neemt mag bepalen van welke kant ze hem willen nemen. De bal mag pas genomen worden wanneer de scheidrechter hem vrij heeft gegeven.

De scheidsrechter geeft de strafcorner vrij wanneer de vier veldspelers en de keeper die in en naast het doel staan achter de lijn staan. De scheidsrechter wacht daarnaast ook totdat zijn collega heeft aangegeven dat iedereen achter de middenlijn staat.

De aanvallende partij hoeft niet gelijk de bal uit te nemen als de scheids hem vrijgeeft. De aanvaller moet de bal wel in één vloeiende beweging nemen, zodat hij of zij geen schijnbeweging kan maken.

Een schijnbeweging van de aangever zou ervoor kunnen zorgen dat er spelers uit het doel te vroeg gaan lopen. Een verdedigende speler die te vroeg loopt, dus loopt voordat de bal is gespeeld, moet achter de middenlijn gaan staan. Er ontstaat hierdoor een grotere scoringskans voor de aanvallende partij.

De regels tijdens de strafcorner

De bal is genomen en wordt vanaf de tweede streep op de achterlijn naar kopcirkel gespeeld. De bal moet vervolgens buiten de cirkel komen, voordat er op doel mag worden geschoten.

De eerst bal die op doel wordt geschoten mag niet hoog geslagen of geflatst worden, maar wel gepusht. Veel teams maken daarom gebruik van een sleeppush. De sleeppush wordt door ongeveer ieder team op hoog niveau gebruikt. Een goede sleeppush kan heel veel doelpunten opleveren.

De eerste bal die op doel wordt geslagen of geflatst moet laag blijven, maar mag wel getipt worden. Een geslagen bal kan dus wel uiteindelijk in het net eindigen, dus let goed op als scheids of de bal wordt aangeraakt.

Reactie plaatsen