Wat is hockey

Hockeyregels: alles wat je moet weten over de regels van hockey!

16 februari 2023

Hockey is al jaren een enorm populaire sport in Nederland, maar wat zijn eigenlijk de regels van deze sport? In Nederland is de KNHB verantwoordelijk voor het opstellen van de spelregels van hockey in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond laat zich hierbij helpen door de regels die internationaal gelden, en deze worden opgesteld door de FIH. Eigenlijk zijn de hockeyregels in Nederland dus hetzelfde als in alle andere landen waar hockey wordt gespeeld (er zijn natuurlijk uitzonderingen). In dit blog lees je de 'basisregels' van hockey en kom je te weten hoe je zelf hockey kan spelen!


De teams bij hockey

Hockey wordt altijd gespeeld door twee verschillende teams. In dit artikel focussen we ons op de 11-tegen-11 wedstrijden bij veldhockey. Deze worden gespeeld vanaf de D-jeugd, die tegenwoordig ook de O12-teams heten (dit staat voor Onder 12 jaar). Bij officiële wedstrijden voor de competities worden de wedstrijden vaak gespeeld tussen twee teams van verschillende hockeyclubs, maar het komt ook wel eens voor dat er meerdere teams van dezelfde club in een competitie of poule spelen.


Hoeveel man zit er in een team bij hockey?

Hockey op een heel veld wordt altijd gespeeld in een 11-tegen-11 vorm. Dit betekent dat beide teams op het veld staan met 11 man. Van deze 11 personen is er 1  keeper (er zijn ook uitzonderingen). De keeper mag binnen de cirkel (het doelgebied) de bal aanraken met zijn hele lichaam dat beschermd is met een keeperspak. Een team bij hockey bestaat bij een officiële wedstrijd nooit uit meer dan 16 personen: teams kunnen dus altijd 5 wissels meenemen om spelers die in de basis staan (de 11 spelers die starten bij het beginsignaal) af te wisselen. Een team kan bestaan uit meer dan 16 personen, maar bij officiële wedstrijden is het niet mogelijk om meer dan 16 spelers op het spelformulier te zetten. Iemand die niet op het spelformulier staat, mag niet deelnemen aan de wedstrijd.

Happy Hockey Hockeyteam

Hoeveel scheidsrechters zijn er bij hockey?

Bij hockey zijn er altijd twee scheidsrechters op het veld om de wedstrijd te leiden. Deze twee scheidsrechters zijn beide verantwoordelijk voor een helft van het speelveld, maar ze assisteren elkaar ook op de helft van de andere scheidsrechter. Bij finalewedstrijden op het hoogste niveau van hockey is er ook nog een VAR: dit zijn 1 of 2 extra scheidsrechters die niet op het veld staan, maar achter een computerscherm zitten buiten het veld. Zij bekijken de videobeelden van de wedstrijd om te zorgen dat de wedstrijd zo eerlijk mogelijk verloopt. De scheidsrechters hebben andere kleuren shirts aan dan de teams die de wedstrijd spelen. Scheidsrechters, ook wel de arbitrage genoemd, hebben in de basis de volgende taken:

  1. De scheidsrechters grijpen in als ze een overtreding zien. Dit doen zij door middel van een fluitje (net als bij veel andere sporten). Als er is gefloten zal de wedstrijd vervolgd worden door een bepaald soort vrije bal (hierover later meer in dit artikel) die genomen mag worden door het team waartegen de overtreding is gemaakt.
  2. De scheidsrechters houden de score bij. Dit betekent dat ze de doelpunten die gescoord zijn, tellen en bijhouden, maar ook aangeven en toekennen! Vaak schrijven scheidsrechters de gescoorde doelpunten op een papiertje, waardoor ze dit niet hoeven te onthouden. Het komt wel eens voor dat er met dubbele cijfers wordt gewonnen (of natuurlijk verloren), en dan komt zo'n papiertje goed van pas! Het aangeven van doelpunten gebeurt door middel van een fluitsignaal waarna beide teams zich opstellen op hun eigen helft (de helft die dat team moet verdedigen, dus waar hun keeper staat) en een nieuwe aftrap wordt genomen.
  3. De arbitrage bij hockeywedstrijden zorgen ook dat de tijd wordt bijgehouden en dat de kwarten en wedstrijd op het juiste moment worden afgefloten. Ze zetten de tijd ook stop bij een bepaalde blessure of situatie waardoor de wedstrijd tijdelijk niet verder kan. De tijd die dan niet gespeeld wordt, wordt vanzelfsprekend aan het einde van dat kwart nog doorgespeeld.
  4. De scheidsrechters zijn ook verantwoordelijk voor het officieel doorgeven van de uitslag van de wedstrijd aan de KNHB, die dit zal verwerken voor de voortgang van de competitie. De scheidsrechters doen dit door middel van het wedstrijdformulier: een digitaal invulformulier waar de doelpunten en eventuele kaarten (hierover later meer in dit artikel) op worden doorgegeven.
  5. Tot slot zorgen de scheidsrechters ook voor een sportief verloop van de wedstrijd! Wanneer er onsportief gedrag wordt vertoond door de teams of bepaalde spelers zullen scheidsrechters de aanvoerders of de individuele spelers aanspreken, en waar nodig ook straffen uitdelen in de vorm van kaarten.

 Arbitrage bij hockey

Wat doet de aanvoerder bij hockey?

Ieder team bij hockey heeft een aanvoerder. De aanvoerder kan worden gezien als de leider van het team in het veld. De captain is ook het aanspreekpunt voor de scheidsrechter richting een bepaald team en deze zorgt er vaak ook voor dat zijn team zich netjes gedraagt. Ook praat de aanvoerder voor de wedstrijd even met de scheidsrechters en de aanvoerder van het andere team over de toss. De toss bepaalt welk team er mag uitnemen en welk team welk goal verdedigt in de eerste en tweede helft. De aanvoerder ziet er ook op toe dat zijn team netjes wisselt: dit betekent dat er op het juiste moment wordt gewisseld (er zijn bepaalde momenten dat er niet gewisseld mag worden) en dat de nieuwe speler pas het veld betreedt als degene met wie hij wisselt buiten de lijnen is.

Wat draagt een keeper bij hockey?

Een keeper bij hockey verschilt misschien wel het meest met keepers bij andere sporten. De taak van een keeper bij hockey is wel hetzelfde: zorgen dat er niet gescoord wordt door de tegenpartij. De hockeybal is erg hard en kan enorm snel op het doel af komen. Keepers bij hockey dragen daarom beschermend materiaal, wat ook wel het keeperspak wordt genoemd. Het keeperspak zorgt ervoor dat de doelverdedigers beschermd worden tegen de harde hockeyballen. Het pak bestaat uit een aantal onderdelen:

  1. De keepershelm dekt het gehele hoofd af, dit is dus anders dan bij een masker. Dit zorgt ervoor dat het hoofd van de keeper is beschermd van ballen van alle kanten. Keepers dragen soms ook nog een nekbeschermer om ook de hals te beschermen tegen ballen die net onder de helm kunnen komen.
  2. De beenbeschermers van de keeper bedekken de onderbenen (schenen) en de knieën van de keeper.

Keeper bij hockey

Wat heb je nodig om hockey te spelen?

Hockey is naar ons idee de sport waarbij je het meeste aandacht moet besteden aan het uitzoeken van de juiste spullen, maar vooral ook dat je niets mist! De hockeyballen kunnen namelijk heel hard gaan, en zonder de juiste bescherming zal zo een bal iemand veel pijn kunnen doen. Daarnaast heb je ook veel verschillende soorten sticks voor verschillende soorten spelers!

Hockeystick

De hockeystick is het allerbelangrijkste om hockey te kunnen spelen, zonder stick kan het namelijk niet! Een goede hockeystick heeft de lengte van je voet tot aan je navel: een te kleine stick zal ervoor zorgen dat je te veel voorover moet buigen, en een te grote stick zal zorgen voor ongemak bij het spelen van de bal! Er zijn sticks met veel verschillende kleuren, en zelfs met verschillende vormen! Zo kan de kromming van de stick verschillen (de boog in de stick), net zoals de verschillen in de krul (met een rechte hoek of juist een iets smallere krul). Zaalhockeysticks zijn een stuk dunner dan veldhockeysticks: met zaalhockeysticks mag je de bal namelijk alleen pushen (het duwen van de bal), dus hoeft de stick ook niet zo dik te zijn. Verschillende spelers hebben verschillende voorkeuren bij de dikte, kromming, krul, materiaal en het gewicht van een stick! We hebben verschillende blogs geschreven over de soorten en verschillen tussen hockeysticks! Als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken van de juiste stick, lees deze blogs dan ook!


Bitje

Het bitje, of de mondbescherming, is sinds 2015 verplicht gesteld door de KNHB. Het bitje zorgt voor bescherming van het gebit en de kaken wanneer een eventuele bal of stick hier tegenaan komt. Bitjes zijn gemaakt van kunststof. Bitjes zijn vaak te koop in een junior en senior maat. Echter moeten bitjes altijd worden 'gehapt'. Dit houdt in dat het bitje zich moet vormen naar het gebit van de speler. Over het algemeen gebeurt dit door het bitje voor 30 tellen in kokend heet water te leggen, deze in je mond te doen en dan  voor twee minuten in je mond te laten zitten. Het bitje zal tijdens het afkoelen zich vormen naar je mond zodat het prettiger is om deze te dragen. Tot slot kan de drager er zelf voor kiezen om het bitje nog een stukje af te knippen aan de achterkant als deze nog als iets te groot wordt ervaren. let op! Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing wanneer je een bitje koopt. Het kan namelijk zijn dat deze op een andere manier moet worden gehapt.

Alles wat je nodig hebt om te hockeyen

Hockeyschoenen

Hockeyschoenen zijn nodig voor grip op het kunstgrasveld, maar kunnen ook zeker helpen om de pijn van een hockeybal tegen je voet te dempen. Hockeyschoenen zijn een schoen apart en niet te vergelijken met voetbalschoenen, basketbalschoenen of tennisschoenen. Onder hockeyschoenen zitten korte nopjes die ervoor zorgen dat je niet makkelijk wegglijdt en makkelijk kan draaien op het veld. Daarnaast moeten de hockeyschoenen net als alle andere schoenen de juiste maat hebben voor jouw voeten.


Handschoen

Bij hockey wordt ook vaak een handschoentje of worden zelfs twee handschoenen gedragen. Deze worden gebruikt om de pijn van eventuele hockeyballen of -sticks die tegen de hand aan komen op te vangen. Bij zaalhockey draagt nagenoeg iedereen handschoenen, daar moet je namelijk heel erg veel laag zitten en komen je handen tegen de grond. Bij veldhockey komen je handen minder op de grond dan bij zaalhockey, maar de kans is nog steeds aanwezig dat de bal of een stick van iemand anders tegen je hand aankomt. Wij raden daarom iedereen aan om handschoentjes te dragen tijdens het hockeyen. Ook hockeyhandschoenen zijn niet te vergelijken met andere handschoenen. Deze hebben namelijk een foamlaagje aan de bovenkant, en de binnenkant is gewoon van stof. Zo is het nog wel gemakkelijk om je stick te gebruiken en draaien.


Scheenbeschermers

Scheenbeschermers mag je nooit vergeten, deze zijn namelijk verplicht bij zowel hockeywedstrijden als -trainingen! Scheenbeschermers worden onder de kousen gedragen en zorgen voor bescherming aan de voorkant van de scheenbenen. Scheenbeschermers zijn vaak gemaakt van hard kunststof of een stevige laag van foam. Daarnaast zijn er ook scheenbeschermers met sokjes (deze doe je dus helemaal om je voet heen) en met extra stukjes bescherming voor je enkels. Het belangrijkste van de scheenbeschermers is dat deze de goede bescherming bieden maar ook lekker zitten, ze moeten niet te groot of te klein zijn of je belemmeren in het bewegen!


Tenues

De officiële kleding van hockeyclubs of nationale teams worden ook wel de tenues of wedstrijdkleding genoemd. Deze bestaan altijd uit kousen, een broekje of rokje en een shirt. Alle veldspelers moeten hetzelfde tenue dragen. Keepers moeten een shirt dragen dat een andere kleur heeft dan de tenues van de veldspelers. Dames dragen bij hockey bijna altijd rokjes, terwijl heren spelen een korte broekjes of short.

Hockey ledenwerving

De hockeywedstrijd

Veel hockeyers vinden de hockeywedstrijd het allerleukste aan de sport! De jeugd speelt al haar wedstrijden op de zaterdag terwijl senioren en jong-senioren spelen op de zondag.


Hoe lang duurt een hockeywedstrijd?

Een hockeywedstrijd die gespeeld wordt op een heel veld (dus in 11 tegen 11), duurt in totaal 70 minuten. Hierbij komen nog de verschillende pauzes. In totaal zijn er 4 verschillende kwarten die elk 17,5 minuut duren. Bij hockey is er niet zoiets als 'extra tijd', er wordt dus maar 17,5 minuut gespeeld. Ook al staat een speler in de laatste seconde van de wedstrijd op het punt van scoren, is de wedstrijd toch voorbij als de timer af gaat. Tussen het eerste en het tweede kwart is er een pauze van twee minuten. Tussen het tweede en het derde kwart is er een pauze van vijf minuten. Daarna is er weer een pauze van twee minuten tussen het derde en vierde kwart in. Alle wedstrijden vanaf de D-jeugd, of O12 jeugd, duren dus 70 minuten. Deze hebben vier kwarten van 17,5 minuten.

Tegenwoordig worden er op internationaal niveau wedstrijden gespeeld van 60 minuten. Er zijn dan nog wel vier kwarten, maar deze duren niet 17,5 minuten maar enkel 15 minuten. In de jeugd onder de D-tjes of O12 teams worden er wedstrijdjes gespeeld met minder spelers die ook korter duren. Zo spelen de O10 teams (ook wel E8 teams) twee keer dertig minuten op een half veld. De O9 teams (ook wel E6 teams) spelen twee helften van 25 minuten. De O8 (ook wel F teams) spelen wedstrijdjes van twee keer vijftien minuten.


Wat gebeurt er tijdens de toss van de hockeywedstrijd?

De toss gebeurt altijd voor de hockeywedstrijd tussen de twee aanvoerders van beide teams. Hierbij wordt er een muntje opgegooid, waarvan de 'kop' of 'munt' zal beslissen wie de aftrap mag nemen en wie er op welke speelhelft zal beginnen. De scheidsrechter gooit hierbij het muntje op en zal de toss leiden. Het team dat de toss wint mag kiezen: nemen wij de aftrap of kiezen wij de speelhelft. Als het team dat de toss heeft gewonnen kiest om de aftrap te nemen, mag het andere team kiezen vanaf welke speelhelft zij de wedstrijd willen beginnen. Na het tweede kwart of de eerste helft wisselen beide teams van kant. De aftrap wordt aan het begin van ieder kwart of iedere helft genomen vanaf het middelpunt van het veld (het midden van de middellijn). Alle spelers moeten op dat moment staan op de helft die zij verdedigen en er moet worden gewacht op het signaal van de scheidsrechter voordat de aftrap mag worden genomen.


Wanneer mag je scoren bij een hockeywedstrijd?

Bij veldhockey en zaalhockey mag er alleen gescoord worden als de bal binnen de cirkel van de tegenpartij wordt geraakt en in zijn geheel over de doellijn gaat. Als een gedeelte van de bal de cirkelrand raakt voor een doelpunt wordt deze wel geldig verklaard. Als een verdediger de bal in zijn eigen doel schiet zonder dat de bal in de cirkel aan is geraakt door een aanvaller, is het geen doelpunt maar een corner (of een strafcorner als deze opzettelijk over de achterlijn wordt gewerkt). Het belangrijkste voor een geldig doelpunt is dat de bal binnen de cirkel is aangeraakt door een aanvaller voordat deze over de doellijn gaat. Zoals vanzelfsprekend is het team dat de meeste doelpunten heeft gescoord de winnaar van de wedstrijd. Scoren beide teams evenveel doelpunten of wordt er gedurende de hele wedstrijd niet gescoord, dan is het gelijkspel.

Scoren bij hockey

Hoe werkt wisselen bij hockey?

Bij hockey mag je onbeperkt spelers wisselen. Dit betekent niet alleen dat je zo vaak tijdens een wedstrijd mag wisselen als jij wilt, maar ook dat spelers die al een keer gewisseld zijn er nog een keer in gewisseld mogen worden (zo vaak als gewenst). Spelers mogen het veld pas betreden als de speler voor wie zij worden gewisseld het veld heeft verlaten. Daarnaast mag er niet gewisseld worden tijdens een strafcorner. De wissels moeten ook altijd plaatsvinden bij de middellijn: de in-en-uitgaande spelers moeten daar het veld betreden en verlaten. Keepers mogen ook wisselen, maar daarvoor wordt de tijd stilgezet. Deze wissel vindt ook niet plaats bij de middellijn, maar bij het doel zelf. Een keeper kan ook gewisseld worden voor een speler. Tot vorig jaar kreeg deze speler dezelfde rechten als de keeper (zoals ballen met het lichaam mogen spelen), maar sinds vorig jaar mag dat niet meer. Als de keeper gewisseld wordt voor een veldspeler, is er niemand van het team die de bal mag spelen met het lichaam.


Welke overtredingen zijn er bij hockey?

Er zijn verschillende overtredingen bij hockey, maar in de basis moet het spel zo sportief mogelijk verlopen. Daarnaast mogen ballen alleen gespeeld worden met de platte kant. Als een bal wordt aangeraakt met de bolle kant van de stick is het een overtreding. Er zijn verschillende manieren waarop je overtredingen kan indelen. Dit zijn overtredingen richting je tegenstander, spelbederf, het spelen van de bal en regels voor keepers.


Overtredingen richting tegenstanders

Hockey is een non-contactsport! Dat betekent dat je je tegenstanders niet mag duwen of aanraken. In principe is er dus geen fysiek contact met je tegenstanders. Je mag tegenstanders daarom ook niet intimideren. Daarnaast mag je de bal niet afhouden: dit betekent dat je de bal niet mag blokkeren voor een tegenstander. Vanzelfsprekend mag je ook niet aan je tegenstander trekken of je stick gebruiken voor andere dingen dan het spelen van de bal. Als je tegenstander een scoop wilt ontvangen, moet je deze ook 5 meter geven om de bal aan te nemen. Als de bal is aangenomen of heeft gestuiterd mag je de bal wel aanvallen.

Een overtreding maken bij hockey

Overtredingen met het spelen van de bal

Er zijn ook een aantal overtredingen die te maken hebben met het spelen van de bal. Zo kan een bal als gevaarlijk worden beschouwd als deze boven de knie van de tegenstander komt. Daarnaast moet er afstand worden genomen van de bal als de tegenpartij een vrije slag heeft. De afstand moet minimaal 5 meter zijn op het veld. Daarnaast mag de bal niet de cirkel in voordat deze 5 meter is gespeeld (gedribbeld of gepasst) als de vrije slag binnen de 23-meterlijn wordt genomen. Als de bal hoger komt dan je schouder mag je de bal ook niet spelen, dit wordt beschouwd als gevaarlijk spel. Als de bal op doel wordt geschoten en jij bent de verdediger, mag je de bal wel proberen tegen te houden boven je schouder. Echter mag je dan geen slaande beweging maken, maar de bal als het ware 'tegenhouden'. Tot slot is het spelen van de bal met je lichaam verboden. Je mag alleen de bal spelen met de platte kant van je stick.


Spelbederf

Er zijn ook een aantal regels die te maken hebben met spelbederf bij hockey. Zo is het verboden om tijd te rekken en natuurlijk is het ook verboden om je tegenstanders fysiek of mentaal aan te vallen. Daarnaast mag er ook geen commentaar geleverd worden op de scheidsrechter. Alleen de aanvoerder mag met de scheids praten, al moet dit wel altijd op een normale en rustige manier. Vanzelfsprekend mag er niets binnen of van buiten het veld gegooid of geroepen worden op een negatieve manier naar de spelers of scheidsrechters.


Overtredingen voor keepers

Keepers mogen de bal spelen met heel hun uitrusting. De uitrusting is het verlengde van het lichaam van de keeper zelf, zo mogen zij net als bij voetbal de bal stoppen met hun hele lichaam. Daarnaast mag de keeper ook zijn stick gebruiken, maar is het net als voor veldspelers verboden om de bal te spelen met de bolle kant van de stick. De rechten van de keeper gelden wel alleen binnen de cirkel. Buiten de cirkel mag de keeper de bal enkel spelen met de platte kant van de hockeystick. Ook keepers mogen de bal niet afhouden, en de bal moet te allen tijde bespeelbaar zijn! Keepers mogen daarom ook niet op de bal gaan liggen. Als de bal blijft zitten in de bescherming van de keeper is het bijvoorbeeld ook een overtreding. Keepers mogen niet buiten het 23-meter gebied komen als ze hun helm nog ophebben.

Een overtreding door een keeper bij hockey

Welke straffen zijn er bij hockey?

De straffen die er bij hockey zijn zijn de strafcorner, een strafbal of vrije slag. Welke straf er wordt gegeven hangt vooral af van de plek van de overtreding, maar een strafbal wordt gegeven bij een bepaalde ernst van een overtreding. Er kunnen ook kaarten worden uitgedeeld die staan voor een bepaalde tijdstraf, spelers moeten het veld dan verlaten.


Welke spelhervattingen zijn er bij hockey?

Bij hockey zijn er een hoop verschillende spelhervattingen. Hieronder hebben we kort uitgelegd wanneer welke spelhervatting van toepassing is! Bij alle spelhervattingen is 5 meter afstand van de tegenstander een vereiste.


Inslaan bij hockey

Inslaan bij hockey gebeurt wanneer de bal buiten het veld is gegaan. Het team dat de bal het laatst heeft aangeraakt voordat de bal het veld heeft verlaten, moet de bal inleveren aan de tegenpartij. De tegenpartij mag in dat geval de bal 'uitnemen'.


Een vrije slag

Een vrije slag wordt verdiend wanneer een tegenstander een overtreding begaat. Deze wordt gegeven tussen de twee 23-meterlijnen (dus de twee middelste kwarten van het veld). Als je als aanvaller een overtreding maakt in het 23-metergebied van de tegenpartij krijgt de tegenpartij een vrije slag. Als een verdediger een onopzettelijke overtreding maakt binnen zijn eigen 23-metergebied is het ook een vrije slag voor de aanvallende partij. Een vrije slag moet altijd worden genomen op de plek waar de overtreding is gemaakt. Bij een vrije slag mag de partij die de bal uitneemt ook een selfpass nemen. Dit betekent dat degene die de bal neemt de bal mag dribbelen. De bal hoeft dus niet eerst door een teamgenoot aangeraakt te worden voordat degene die de bal uitneemt de bal weer mag aanraken.

Vrije slag bij hockey

De lange corner

Een lange corner wordt verdiend wanneer de bal over de achterlijn gaat en het team dat die achterlijn verdedigt de bal als laatst heeft aangeraakt. Een lange corner wordt genomen op de 23-meterlijn door de aanvallende ploeg. De bal moet genomen worden op de hoogte waar de bal over de achterlijn is gegaan.


De achterbal

Een achterbal wordt verdiend wanneer de aanvallende partij de bal als laatst heeft aangeraakt wanneer deze over de achterlijn gaat van de verdedigende partij. De bal mag dan genomen worden op de hoogte van de cirkel waar de bal over de achterlijn is gegaan. De achterbal nemen wordt ook wel uitslaan genoemd.


De aftrap

De aftrap wordt genomen aan het begin van een kwart of helft en na een doelpunt. Als er gescoord is mag het team dat het doelpunt heeft geïncasseerd de bal uitnemen. Aan het begin van het eerste en tweede kwart mag het team dat de aftrap heeft verdiend bij de toss de bal uitnemen. Bij het begin van het derde en vierde kwart mag de andere partij de bal uitnemen.


Een strafbal

Een strafbal lijkt heel erg veel op een penalty bij voetbal. Het is namelijk een 1-op-1 situatie tussen een aanvaller en de keeper van de tegenpartij. Een strafbal wordt genomen vanaf de stip door de aanvaller die de bal in 1 keer op goal pusht, de bal mag dus niet worden geslagen. Als de bal is geschoten volgt er geen herkansing, er is dus geen rebound en het spel wordt niet vervolgd. Als de keeper de bal tegenhoudt of de speler mist de goal zal het verdedigende team de bal uitnemen als een achterbal. Als de keeper een overtreding maakt (met zijn bolle kant de bal raken of te vroeg van zijn lijn komen) mag de strafbal opnieuw worden genomen.


Een strafcorner

Strafcorners worden verdiend als de verdedigende partij een overtreding maakt binnen haar eigen cirkel. De aanvallende partij neemt bij een strafcorner de bal vanaf de achterlijn: er is een speciaal 'aangeef-streepje' waarop de bal moet liggen als deze wordt genomen. De verdediging staat met 4 verdedigers plus de keeper achter de achterlijn die zij moeten veredigen. De aanvallers staan opgesteld buiten de cirkel, maar er is geen maximum of minimumaantal aanvallers dat mee mag doen bij een strafcorner. De strafcorner is klaar als er is gescoord, de bal over de achterlijn is gegaan of als de bal buiten de 5-meterlijn (de stippellijn buiten de cirkel om) is gekomen. Een strafcorner kan ook worden verdiend door de aanvallende partij als een verdediger een opzettelijke overtreding maakt buiten de cirkel maar binnen de 23-meterlijn of als een verdediger de bal opzettelijk over zijn eigen achterlijn speelt.

Kampioen op het Happy Hockey WK

Reactie plaatsen