Hockey, de snelle en intense sport die wordt gespeeld met een hockeybal. Deze bal is net iets groter dan een tennisbal, maar dan keihard. Dit betekent dat hockeyers allerlei bescherming dragen om zichzelf te beschermen tegen de impact van de bal.
Hockey bescherming: van bitjes tot keeperspakken
Hockeyers dragen een bitje, scheenbeschermers, hockeyschoenen en af en toe een handschoen om hun lichaam te beschermen. Dit is niet alleen nodig om blessures te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat een harde bal tegen het lichaam komt. De keeper bij hockey is zelfs nog beter beschermd dan de andere spelers. Zij dragen een keeperspak dat bijna elk deel van het lichaam bedekt.
Strafcorner bij hockey
Hockey maakt gebruik van strafcorners als straf voor bijvoorbeeld een overtreding in de eigen cirkel. Bij een strafcorner wordt de bal vanaf de achterlijn binnen de cirkel naar de kopcirkel gespeeld. Hier wordt de bal vaak laag geslagen of hoog of laag gesleept. De keeper staat natuurlijk in het goal bij een strafcorner, maar daarnaast staan er ook vaak veldspelers in het goal om de bal tegen te houden. Deze hockeyers worden lijnstop genoemd en staan vaak met één of twee spelers op de doellijn om de bal tegen te houden.
Het belang van het dragen van bescherming tijdens een strafcorner Het gevaar bij een strafcorner is dat de bal met hoge snelheid richting het doel wordt geslagen, wat potentieel gevaarlijk kan zijn voor de lijnstop en de uitlopers die op de persoon afrennen die de bal krijgt op de kopcirkel. Zij proberen ervoor te zorgen dat er niet op goal geslagen of gepusht kan worden. Het dragen van bescherming is daarom essentieel. Het is gebruikelijk voor zowel de lijnstop als de uitlopers om een masker te dragen. Het masker beschermt het gezicht in het geval dat de bal hoog in het gezicht zou komen.
Het is duidelijk dat hockey een intensieve sport is waarbij de spelers veel risico lopen om geraakt te worden door de harde hockeybal. Om deze reden is het dragen van beschermende kleding, zoals een bitje, scheenbeschermers en maskers, essentieel om blessures te voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens een strafcorner, waarbij de bal met grote kracht op het doel wordt geslagen. Als speler of keeper is het daarom cruciaal om altijd de juiste bescherming te dragen om jezelf te beschermen tijdens een hockeywedstrijd.
.
Hoe hard kan een hockeybal gaan?
Een vraag die veel mensen hebben, vooral als ze zich bedenken hoeveel bescherming een hockeyer nodig heeft om zichzelf te beschermen tegen deze keiharde bal, is hoe hard een hockeybal kan gaan.
Bij amateur hockey is het niet ongebruikelijk dat de bal de 100 km per uur bereikt wanneer er op doel wordt geschoten. Maar bij professionele wedstrijden worden nog hogere snelheden behaald. Neem bijvoorbeeld de beroemde Nederlandse strafcornerspecialist Taeke Taekema, die tijdens een strafcorner de bal 116 km per uur sleepte.
Maar wat is dan de hardste hockeybal ooit geslagen? Dat record is natuurlijk in handen van een professional. De bal werd precies op de juiste manier geraakt, waardoor hij maar liefst 200 km per uur haalde. Ongelooflijk!
Je kunt je voorstellen dat het gevaarlijk kan zijn om een hockeybal tegen je lichaam te krijgen. Daarom dragen hockeyers allerlei bescherming om zichzelf te beschermen, zoals een bitje, scheenbeschermers, hockeyschoenen en af en toe een handschoen. En als je de keeper bent, draag je zelfs een volledig pak dat bijna elke centimeter van je lichaam beschermt.
Dus, als je je afvraagt hoe hard een hockeybal kan gaan, onthoud dan dat het afhankelijk is van het niveau van de wedstrijd en de vaardigheid van de speler. Maar één ding is zeker: het is een harde bal die de nodige bescherming vereist om veilig te kunnen spelen.