Wat is de juiste lengte van je hockeystick?
14 maart 2022 
2 min. leestijd

Wat is de juiste lengte van je hockeystick?


Bij het kiezen van een goede hockeystick zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden. Wanneer je met een te lange stick aan het hockeyen bent, kan het erg lastig zijn om de bal onder controle te krijgen. Met een te korte stick heb je minder slagkracht en is er een grote kans dat je een verkeerde houding hebt tijdens het hockeyen.

De lengte van de stick is vooral belangrijk voor kinderen (junioren). Voor volwassenen (senioren) is dit minder belangrijk en zijn er andere dingen om op te letten.


De juiste kindermaat

Als kind wil je met veel plezier hockey spelen en het liefst zo goed mogelijk. Om zo fijn mogelijk te spelen, is het nodig om op de volgende dingen te letten;

•          De stick mag nooit boven de navel uitsteken

•          De stick mag nooit onder de heup komen

Zorg ervoor dat je stick altijd aan deze twee punten voldoet. Dit geldt alleen voor kinderen. Dit zal niet meer van toepassing zijn bij de volwassenen zoals je verder in de blog zal lezen. 

Als je een te lange stick gebruikt, zal je zien dat je je schouders onbewust zal optrekken. Hierdoor krijg je een verkeerde houding en kan je bijvoorbeeld last krijgen van je rug. Ook kan je hierdoor minder hard slaan en zal je minder controle hebben omdat je verder moet buigen. 

Als je een te korte stick hebt, zal je ook merken dat je minder hard kan slaan. Dit komt omdat de stick te kort is en er dan minder vaart in je slag komt wanneer het uiteinde van de stick de bal raakt. Hierdoor zal de slagkracht minder worden en is de kans er dat je over de bal slaat.


Hoe bereken je de goede lengte van je hockeystick?

1.         Draag normale schoenen of hockeyschoenen

2.         Sta rechtop met je neus naar voren

3.         Pak een meetlint en meet vanaf de grond de afstand tot aan de onderkant van de navel

4.         Zet het aantal centimeters om in inches en dan heb je de lengte van de stick. Voor het omrekenen naar inches doe je je aantal centimeters delen door 2,54. Oftewel 1 inch = 2,54 cm.

Dit doe je omdat de hockeysticks altijd worden berekend in inches en niet in centimeters. Kijk hieronder voor de meest voorkomende maten hockeysticks


Hoe lang is een hockeystick in centimeters?

Sticklengte in Inches

Sticklengte in Centimeter

Lengte persoon *

24

61 CM

65 - 99 CM

25

63 CM

100 - 104 CM

26

66 CM

105 - 110 CM

27

69 CM

111 - 118 CM

28

71 CM

119 - 128 CM

29

74 CM

129 - 134 CM

30

76 CM

135 - 138 CM

31

79 CM

139 - 147 CM

32

81 CM

148 - 153 CM

33

84 CM

154 - 161 CM

34

86 CM

162 - 168 CM

35

89 CM

169 - 174 CM

36

91 CM

174 CM +

36.5 Standaard lengte senioren

93 CM Standaard  lengte senioeren

174 CM +

Let op! De lengte van een persoon is puur ter indicatie. De voorwaarden voor een goede sticklengte zijn altijd leidend (zie het begin van deze blog).

De juiste lengte van je hockeystick!

Wat is de juiste lengte van een hockeystick voor volwassenen?

De juiste maat hockeystick voor senioren is minder lastig dan bij kinderen. De meeste volwassen spelers, oftewel senioren spelen met een stick van 36,5 inch (93 cm). 

Toch zijn er voor een volwassene nog een paar dingen om over na te denken. Het eerste dingetje wat je kan ervaren bij het spelen van hockey is het hebben van rugklachten. Waneer je geregeld last hebt van je rug omdat je geen goede houding kan aannemen tijdens het hockeyen kan een langere stick een oplossing bieden. Je zal minder gebukt staan tijdens het hockeyen wat beter is voor je rug. Bij dames boven de 180 cm en bij heren boven de 185 cm zie je vaak dat zij een grotere maat stick nemen om mee te spelen waardoor zij gemakkelijker hockeyen.

Een andere overweging is om te kijken naar je positie in het veld. Steeds meer professionele spelers, met name verdedigers kiezen voor een langere stick. Dit doen ze omdat zij hierdoor sneller en gemakkelijker de bal kunnen veroveren omdat zij net een stukje extra stick hebben. Kijk daarom of het wellicht een idee is en bij jou positie past om net een extra stukje te hebben om zo de sterren van de hemel te spelen.

Over de schrijver
Ik ben Sep, de oprichter van Happy Hockey!
Reactie plaatsen