Waar komt hockey vandaan?
03 maart 2023 
1 min. leestijd

Waar komt hockey vandaan?

Hockey is een populaire sport die over de hele wereld wordt gespeeld. Maar waar komt deze sport eigenlijk vandaan? In deze blog duiken we dieper in de geschiedenis van hockey en ontdekken we waar de sport zijn oorsprong heeft.

Geschiedenis van hockey

De oorsprong van hockey is terug te voeren op verschillende spellen die door inheemse volkeren in Noord-Amerika werden gespeeld, waaronder de Cree, Micmac, Blackfoot en Mohawk. Deze spellen, die vaak werden gespeeld met een stok en een bal of puck, werden gebruikt als training voor oorlogsvoering en om de jachtvaardigheden te verbeteren.

Toen Europese kolonisten zich in Noord-Amerika vestigden, werden deze spellen door hen overgenomen en aangepast. In de jaren 1800 ontwikkelde zich een sport die bekend werd als "shinny", dat werd gespeeld op bevroren meren en rivieren met een bal en stokken.

In de loop van de 19e eeuw ontstonden er verschillende varianten van deze sport in Canada, de Verenigde Staten en Europa. In 1875 werd in Montreal de eerste georganiseerde indoor hockeywedstrijd gespeeld en in 1892 werd de eerste officiële regelgeving opgesteld voor het spel.

Oorsprong van de naam hockey

Er is enige discussie over waar de naam "hockey" vandaan komt. Sommige historici suggereren dat het afkomstig is van het Franse woord "hoquet", wat "stok" betekent. Anderen denken dat het afkomstig is van het Middelnederlandse woord "hokkie", dat "staak" of "balie" betekent.

Wat echter zeker is, is dat het spel in de loop der jaren verschillende namen heeft gehad, waaronder "shinny", "hurling on the ice" en "ice polo".

Hockey in de moderne tijd

In de moderne tijd is hockey uitgegroeid tot een van de meest populaire sporten ter wereld, met internationale competities en Olympische Spelen. De sport wordt in verschillende varianten gespeeld, waaronder veldhockey, ijshockey en inline hockey.

In landen als Canada, Rusland, Zweden, Finland en de Verenigde Staten is hockey een van de belangrijkste sporten en heeft het een grote impact op de cultuur en identiteit van deze landen.

Conclusie

Hockey is een sport die zijn oorsprong heeft in de spellen die door inheemse volkeren in Noord-Amerika werden gespeeld. Door de jaren heen is het spel geëvolueerd en aangepast en heeft het zich verspreid over de hele wereld. Of je nu fan bent van ijshockey, veldhockey of inline hockey, het is duidelijk dat deze sport een rijke geschiedenis heeft en nog steeds een belangrijke rol speelt in de moderne samenleving.

Alles wat je nodig hebt om te hockeyen

Over de schrijver
Ik ben Sep, de oprichter van Happy Hockey!
Reactie plaatsen