De strafbal... Wat is het precies en 3 tips om gegarandeerd te scoren!
06 april 2022 
2 min. leestijd

De strafbal... Wat is het precies en 3 tips om gegarandeerd te scoren!


Bij hockey zijn er heel veel verschillende regels. Zo zijn er regels over hoe je de bal mag spelen tot aan het krijgen van een rode kaart. In deze blog gaan we het hebben over de strafbal bij hockey. 

 

Om te begrijpen wanneer je een strafbal krijgt bij hockey is het ook handig om te weten wat een strafbal precies is. 

 

Wat is een strafbal

Een strafbal is een één-op-één situatie tussen een speler van de ene partij (de aanvaller) en de keeper van de andere partij (de verdediger). De strafbal wordt vanaf de stip binnen de cirkel genomen en mag in een keer worden ‘gepusht’. Dit houdt in dat de speler een duwbeweging maakt met de stick tegen de bal en op de keeper af gaat om te scoren. 

 

De aanvaller krijgt maar 1 kans om de strafbal te scoren. Als de bal buiten de cirkel komt of in de uitrusting van de keeper dan is de strafbal afgelopen. Wanneer de bal in de goal komt dan heeft de aanvallende partij een punt erbij en mag de tegenstander afslaan.

 

Bij het uitvoeren van de strafbal mag de speler niet doen alsof hij de bal schiet en de bal ook niet slepen. Wel mag hij zowel een push als een flick of scoop uitvoeren en op iedere hoogte spelen. 

 

Wanneer krijg je een strafbal bij hockey?

In de volgende drie situaties krijg je een strafbal bij de hockey, namelijk bij;

 

  • Een opzettelijke overtreding van een verdediger in zijn eigen cirkel tegen een tegenstander in balbezit
  • Een opzettelijke overtreding van een verdediger in zijn eigen cirkel tegen een tegenstander die daardoor niet in balbezit kan komen
  • Een opzettelijke of onopzettelijke overtreding van een verdediger in zijn eigen cirkel die een zeker doelpunt voorkomt

 

Het gaat er voornamelijk om dat de verdedigende partij een scoringskans ontneemt van de aanvallende partij waarbij er een overtreding wordt gemaakt binnen de cirkel. Vaak zie je dat er ook een strafbal wordt gegeven wanneer de aanvaller expres of niet expres de bal tegen de voet van de tegenstander speelt in de cirkel (shoot), die daardoor ook een scoringskans wordt ontnomen.

 

Nu je weet wat een strafbal is, is het tijd om te weten hoe je altijd kan scoren.

 

3 tips om elke strafbal te scoren

  1. Bij het nemen van een strafbal maak je veel kans op een doelpunt wanneer je de bal laag in de hoek speelt. Let op: speel de bal niet op het armbereik van de keeper. Het is beter om de bal over de kant van de handschoen te spelen van de keeper.
  2. Bepaal voordat je de strafbal gaat nemen in welke hoek je de bal gaat spelen.
  3. Zorg dat je rustig bent voor het nemen van de strafbal. Ga zelfverzekerd achter de bal staan en haal een paar keer rustig adem voordat je hem neemt.

Strafbal scoren hockey

Over de schrijver
Ik ben Sep, de oprichter van Happy Hockey!
Reactie plaatsen